wtorek, 22 marca 2016

Naleśniki z mascarpone i owocami

Inspiracją do tego przepisu była wizyta w lokalu Pozytyvka, ich potrawa tak mi zasmakowała, że zapragnęłam odtworzyć ją w domu.



Uwielbiamy naleśniki, pancakes, racuchy, placuszki etc. Jadamy je bardzo często, bo to szybkie, proste i smaczne potrawy, a można przyrządzać je na tyle sposobów, że aż żal, by nie spróbować. Dziś naleśniki w odsłonie na słodko - z mascarpone i owocami. Prawdziwa gratka dla łasuchów. :)


Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów.

Podstawowe ciasto naleśnikowe: 
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • ok. 1 łyżka oleju

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz wodę. Doprawiamy szczyptą soli, dolewamy ok. 1 łyżkę oleju, by naleśniki nie przywierały do patelni. Wszystko mieszamy trzepaczką, by nie było grudek. Następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.



Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, nie dodajemy tłuszczu. Ja smażę naleśniki zawsze na 2 patelniach, by zaoszczędzić czas, ale wy możecie robić to tylko na jednej.


Wylewamy cienką warstwę ciasta na patelnię, rozprowadzamy ją delikatnie obracając patelnię w dłoni. Do odmierzenia idealnej porcji ciasta przyda się niewielka chochelka. Nie obawiajcie się tego, że naleśniki przywrą do dna, nie przywrą. Musicie jedynie uzbroić się w cierpliwość i czekać aż boki same odejdą od patelni - to znak, że naleśnik musi zostać przełożony na drugą stronę. Do tego przyda się silikonowa łopatka. Kontrolujcie gaz pod patelniami, jeśli będzie on za mocny naleśniki przypalą się i będą niesmaczne!



Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 naleśników.



Sos mascarpone:
  •  1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • ok. 200 g serka waniliowego lub naturalnego (w moim przypadku Vitello)
Sos jest banalny w przygotowaniu, do miski przekładamy mascarpone, a następnie dodajemy serek. Mieszamy delikatnie. Jeśli nie macie pod ręką serka waniliowego, nada się jakikolwiek inny, który lubicie. Na każdy naleśnik nakładamy sporą łyżkę sosu, rozsmarowujemy po całości, zachowując odstęp od brzegów.



Składamy w trójkąty/koperty. Na wierzch kładziemy ulubione owoce - w naszym przypadku brzoskwinie z syropu oraz banany, możecie polać je także miodem lub ulubioną konfiturą.

Z podanej ilości sosu wystarczy na ok. 6-7 naleśników. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj