wtorek, 1 listopada 2016

Focaccia

Kolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :)



Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek do wielu dań. Według mnie śmiało może stanowić oddzielny posiłek jeśli dodacie do niego swoje ulubione dodatki. Ja przygotowałam go w 2 odsłonach, ale możecie dowolnie go modyfikować, a efekt zawsze będzie oszałamiający - wierzcie mi!


Przepis na ciasto zapożyczyłam od Kingi Paruzel i lekko go zmodyfikowałam.

Focaccia:
  • 475 g mąki pszennej tortowej
  • 7 g suszonych drożdży (1 saszetka)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Do miski wlewamy 300 ml ciepłej wody (ale nie gorącej!), dodajemy cukier, oliwę z oliwek oraz drożdże. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.










Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól i wlewamy spienioną mieszankę drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt suche - odrobinę wody.


Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką lnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h do podwojenia objętości.










Gdy ciasto wyrośnie uderzamy w jego środek pięścią, wyjmujemy i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Wykładamy je do formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Ja użyłam formy o wymiarach 24 x 34 cm, ale możecie użyć innej formy o podobnej wielkości. Odstawiamy całość na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.


Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem, skrapiamy lub smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na nie ulubione dodatki wciskając je lekko do środka oraz posypujemy ziołami i solą. Ja używam suszonego oregano, ale można użyć także rozmarynu czy tymianku.









Dodatki:
  • pół słoiczka suszonych pomidorów oraz pół słoiczka kaparów
  • 2 cebule oraz 250 g pieczarek
  • parmezan
  • oregano
  • sól
Swoje focaccie przygotowałam na 2 sposoby:
  • z suszonymi pomidorami oraz kaparami, oregano i solą
  • z farszem pieczarkowo-cebulowym z TEGO przepisu, oregano i solą

Ten placek drożdżowy nie ma jednak ograniczeń, możecie przygotować go także w wersji z samymi ziołami i solą albo z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Górę możecie posypać parmezanem lub mozzarellą, by przypominał nieco pizzę. Eksperymentujcie do woli! :)

Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z grzałką góra-dół
Czas - ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru










Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, podana z dobrą oliwą z oliwek czy pastą z suszonych pomidorów lub pesto, ale na zimno jest równie wyśmienita. Po wystygnięciu przechowujcie ją przykrytą folią spożywczą lub lnianą ściereczką, by nie straciła świeżości. Smacznego! :)



 

6 komentarzy:

  1. Focaccia pysznie upieczona!
    Porywam kawałek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :D życzę smacznego :*

      Usuń
  2. Uwielbiam. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) jest pyszna, warto spróbować!

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj