sobota, 14 stycznia 2017

Naleśniki z kremem orzechowym

Wiecie, że jestem ogromną miłośniczką naleśników, tak jak i masła orzechowego. Tym razem postanowiłam połączyć te 2 ulubione produkty i powstało coś niezwykłego! Proste i pyszne naleśniki z kremem orzechowym - mniam!


Gdy w domu zostało mi opakowanie mascarpone po świątecznych wypiekach postanowiłam zrobić z niego pyszny, gęsty krem do naleśników. W połączeniu z masłem orzechowym stworzył niezwykły orzechowy krem, który świetnie nada się nie tylko do naleśników, ale też do smarowania kanapek czy przekładania ciast. Polecam! :)


Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów.

Podstawowe ciasto naleśnikowe: 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 1 łyżka oleju

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz wodę. Doprawiamy cukrem i szczyptą soli, dolewamy ok. 1 łyżkę oleju, by naleśniki nie przywierały do patelni. Wszystko mieszamy trzepaczką, by nie było grudek. Następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.



Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, można dodać odrobinę tłuszczu, choć nie jest to koniecznie.. Ja smażę naleśniki zawsze na 2 patelniach, by zaoszczędzić czas, ale wy możecie robić to tylko na jednej.

Wylewamy cienką warstwę ciasta na patelnię, rozprowadzamy ją delikatnie obracając patelnię w dłoni. Do odmierzenia idealnej porcji ciasta przyda się niewielka chochelka. Czekamy aż boki same odejdą od patelni - to znak, że naleśnik musi zostać przełożony na drugą stronę.

Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 naleśników.

 
Krem orzechowy:
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 kopiaste łyżeczki masła orzechowego (gładkie lub z orzechami, wg uznania)
     
Serek przekładamy do miseczki, dodajemy cukier i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy do połączenia się składników. Gotowe!
 



 
Każdy naleśnik smarujemy ok. 1-2 łyżkami kremu orzechowego i składamy go w kopertę. My swoje zjedliśmy z ulubionymi owocami, ale śmiało możecie polać je czekoladą, dodać bitą śmietanę i inne ulubione składniki. Są przepyszne! :) 



Przydatne info:

Jeśli chcecie wykorzystać ten krem do tortu lub innego ciasta, wystarczy, że wymieszacie do kremu dodacie ubitą z cukrem pudrem śmietanę kremówkę. Możecie podwoić ilość składników. :)
 

2 komentarze:

  1. Kurczę, to dopiero musi być kaloryczne :O Kusisz, i to za bardzo! Wypróbuję, bo uwielbiam masło orzechowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie chętnie przygotowałabym taki krem do ciasta ale bałam się, że nie wyjdzie to dobrze - dzięki za wypróbowanie, teraz będę eksperymentować. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj