piątek, 18 listopada 2016

Francuska zupa cebulowa

Jesienią bardzo lubię rozgrzewać się zupami, więc gdy kupiłam duży worek cebuli pierwsze co przyszło mi na myśl to wyborna zupa cebulowa z grzankami i serem - jest świetna! Polecam! :)


Do zrobienia tej zupy zabierałam się już wiele razy, często odmawiałam sobie tej przyjemności, bo nie miałam naczyń, w których mogłabym ją zapiec. Ale znalazłam na to sposób i postanowiłam w końcu spróbować! Cebulę karmelizowałam ok. 30 minut, ale można nawet i 2,5h, dzięki czemu zupa zyska głębszego smaku. Możecie przygotować ją na bulionie warzywnym, ale ja zdecydowałam się na bulion drobiowy. Koniecznie wypróbujcie! :)

 
Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ
 
 
Zupa cebulowa:
  • 10 mniejszych lub 6 większych cebul
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól i pieprz
  • chleb lub bagietka
  • ser żółty (np. emmentaler lub gruyere)

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło i następnie wrzucamy całą cebulę, posypujemy ją cukrem i podsmażamy na patelni często mieszając aż się skarmelizuje. Trwa to ok 30 minut, ale im dłużej karmelizujecie cebulę, tym głębszy smak zupy.
 


 
Cebula może lekko przywrzeć do patelni, więc aby zebrać cały smak przed dodaniem jej do zupy wlejcie na patelnię ok. 2 chochle zupy, zagotujcie całość i zeskrobcie wszystkie smakowite resztki.
 


 
Bulion zagotowujemy i dodajemy do niego mieszankę z patelni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem (opcjonalnie). Gotujemy całość przez ok. 30 minut.
 
 
Niemal przed wyłączeniem zupy przygotowujemy grzanki. Chleb lub bagietkę wkładamy do tostera lub podpiekamy w piekarniku. 
 
Zupa powinna mieć kolor karmelu i być nieco gęsta. Wlewamy ją do żaroodpornej miseczki, następnie na górę układamy wcześniej podpieczoną grzankę i posypujemy całość warstwą startego żółtego sera. Zupę zapiekamy w piekarniku.
 


 

Zapiekanie:
Temperatura - 150ºC z termoobiegiem i grzałką górną
Czas - ok. 5-7 minut

Zupę zapiekamy do momentu, w którym zupa zacznie bulgotać, a ser zapiecze się na wierzchu. Gotowe!
 


 
Zupa jest wyśmienita - lekko słodka, treściwa i rozgrzewająca. Grzanka jest wilgotna od spodu, ale chrupiąca z wierzchu - niebo w gębie! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj