Szukaj na blogu

wtorek, 5 lipca 2016

Bananowe ciacha owsiane

Na blogu pojawiło się już sporo pomysłów na wykorzystanie płatków owsianych, które uwielbiam, tym razem ponownie używam ich do zrobienia ciasteczek - bananowych. :)


W domu zawsze muszę mieć coś słodkiego, batony muesli lub ciasteczka owsiane to najlepsze rozwiązanie, ale chciałam zrobić coś nowego, a że kocham banany to powstały ciasteczka z ich użyciem. Mają piękny maślano-bananowy zapach i zaraz po upieczeniu są bardzo kruche z wierzchu i mięciutkie w środku. Jeśli włożycie je do pojemnika to zrobią się miękkie i lekko gumowate, ale w niczym to nie przeszkadza. Wciąż są pyszne, bardzo bananowe i treściwe - polecam! :)


Bananowe ciasteczka owsiane:
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 220 g mąki pszennej (można dodać więcej w razie potrzeby)
  • 150 g płatków owsianych
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski wkładamy masło i wsypujemy cukier - ucieramy na jasną masę. Następnie cały czas ucierając dodajemy jajko oraz banany. Gdy wszystko się połączy dodajemy ekstrakt z wanilii, a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Do masy na sam koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy.
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie dłonią.
Pieczenie:
Temperatura - 170ºC
Czas - ok. 15-17 minut

Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce. 
Zaraz po upieczeniu są chrupiące i naprawdę pyszne, przechowywane w pojemniczku tracą na chrupkości, ale na pewno nie na smaku. Treściwe i pyszne - polecam! :)


2 komentarze:

Drukuj

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger