poniedziałek, 16 maja 2016

Pancakes - amerykańskie naleśniki

Przepis podpatrzony w telewizyjnej serii "Buddy Valastro gotuje". :)



I kolejny przepis na naleśniki... który to już z kolei? Nieważne! Naleśniki są pycha! Można przyrządzić je na tyle sposobów i stąd te wszystkie przepisy. Dziś wersja amerykańska, czyli pancakes. Oni najczęściej jadają je z bekonem i syropem klonowym (też smakują fantastycznie!), ja przyrządzone w domu podaję najczęściej z świeżymi owocami polanymi miodem lub z musami owocowymi - niebo w gębie! :)




Pancakes:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła roztopionego i schłodzonego

Do sporej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. W drugim naczyniu dokładnie mieszamy mleko, jajka oraz masło, a następnie mokre składniki przelewamy do suchych. Całość mieszamy tak, by nie było grudek.


Naleśniki smażymy na patelni lekko wysmarowanej tłuszczem lub bez tłuszczu, jeśli macie dobrą patelnię. Naleśniki odwracamy na drugą stronę, gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki powietrza. Usmażone układamy na talerzu jeden na drugim. Z podanych składników wychodzi ok. 4-5 większych naleśników.










Ja podałam swoje z brzoskwiniami i bananem, polane miodem, ale w tej kwestii nie ma ograniczeń - podajcie je z czym tylko lubicie. Smacznego! :)






4 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszności. Naleśniki apetyczne jak bajka. Uwielbiam, zresztą wiesz :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki <3
      Wiem, wiem i cieszę się, że ktoś uwielbia je tak jak ja :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj