wtorek, 31 maja 2016

Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą

Przepis stworzony z potrzeby pozbycia się zalegających na parapecie cytryn - wyszło pycha! :)




Uwielbiam ciasta jogurtowe i orzeźwiający smak cytryn, postanowiłam, że trzeba to połączyć i tak oto powstało to ciacho. Wiem, że rozpoczyna się sezon truskawkowy i wszędzie tylko przepisy z ich wykorzystaniem (które i u mnie się pojawią, obiecuję!), ale ja zawsze zachęcam do tego, by wykorzystać to, co aktualnie mamy pod ręką, a u mnie były to właśnie cytryny. Ciasto robi się bardzo szybko, a jego orzeźwiający smak świetnie sprawdzi się w upalne dni. :)


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto cytrynowe:
  • 1 duży jogurt grecki (400 g)
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 2 średnich cytryn
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki)
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania
Niestety nie mam pewności czy cytryny, które kupuję nie są woskowane, dlatego dla pewności sparzam je wrzątkiem lub dokładnie szoruję, co polecam i Wam. ;)


Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Całość ubijamy do powstania jasnej masy, dodajemy jogurt grecki i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę otartą z 2 cytryn oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny.  Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i szczyptę żółtego barwnika, jeśli chcecie, by ciasto było intensywnie cytrynowe w kolorze. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.

 







Ciasto przelewamy do tortownicy lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoje ciasto piekłam w silikonowej formie, taka też świetnie się sprawdzi.


Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - ok. 40-45 minut, do suchego patyczka

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy już wystygnie wyjmujemy je z formy i obsypujemy cukrem pudrem. Można także zostawić je w formie położyć na nim ulubione owoce i zalać je galaretką - będzie pyszne!

Ciasto jest delikatnie cytrynowe w smaku i według mnie świetnie sprawdzi się jako dodatek do mrożonej herbaty w upalne dni - smacznego! :)



2 komentarze:

  1. Jak ja zrobiłam po raz pierwszy ciasto ze skórką cytrynową, to nie mogłam uwierzyć, że ona tak cudownie może zaromatyzować ciasto. Od tamtego czasu często tak robię. Najlepsze pomysły często są dziełem przypadku. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko się zgadza :) natura ma w zanadrzu tyle cudownych rozwiązań, że czasami aż dziwne, że człowiek pokusił się o syntetyczne odpowiedniki ;)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj