środa, 25 października 2017

Zdrowe ciastka owsiano-bakaliowe

Czy podczas diety można jeść słodkości? Można! Zwłaszcza, gdy nie zawierają cukru, ani masła! :)


Dieta trwa, specjalnych zachcianek i napadów na jedzenie słodkości nie mam, ale od czasu do czasu lubię coś pochrupać, dlatego zdecydowałam się zrobić własne ciasteczka owsiane. Nie zawierają one ani cukru, ani masła. Do ich zrobienia użyłam płatków owsianych, pełnoziarnistej mąki żytniej oraz mąki ryżowej oraz mnóstwa bakalii i orzechów. Ciastka dosłodziłam miodem, gdyż cenię sobie jego prozdrowotne właściwości, ale możecie wykorzystać także słodzik, ksylitol czy stewię. Cudownie sycące, treściwe i pyszne - ciastki idealne! Polecam wszystkim łasuchom i nie tylko! :)


Ciastka owsiano-bakaliowe:
  • 180g płatków owsianych
  • 60g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 60g mąki ryżowej
  • 175ml oleju kokosowego
  • 4 wiejskie jaja
  • 8 łyżek miodu
  • 100g migdałów
  • 35g siemienia lnianego
  • 45g sezamu
  • 35g pestek dyni
  • 50g pestek słonecznika
  • 120g suszonej żurawiny
  • 60g rodzynek
  • 35g jagłów ekspandowanych
Płatki owsiane wsypujemy do blenndera i mielimy. Do dużej miski wsypujemy płatki, oba rodzaje mąki oraz wszystkie bakalie, pestki i orzechy. Wszystko mieszamy.













W drugiej miseczce mieszamy 4 rozbełtane jajka, olej kokosowy oraz miód. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy dokładnie.




Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kulki wielkości mandarynki (lub mniejsze - w zależności od preferencji) i spłaszczamy je. Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 10 dużych i 20 mniejszych ciasteczek.



Pieczenie:
Temperatura - 150º C /180º C
Czas - ok. 12 minut

Ciastka pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 180º C, a następnie zmniejszamy ją do ok. 150º C. Pilnujemy, by ciastka się nie przypiekły.
 

 Po wystawieniu pozostawiamy je do ostygnięcia.

Ciastka nie są lekko chrupiące, ale bardzo treściwe i pyszne! Wystarczą 2, by na cały dzień zaspokoić "słodyczowy głód". Świetne jako przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy (u mnie jak zawsze zbożowej). Na zdrówko! :)



4 komentarze:

  1. Pyszna zdrowa przekąska, super :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję 😘 na pewno zajrzę, pozdrawiam 😊

      Usuń
  2. mielisz siemię?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, dodaję całe ziarna tak jak sezam 😊

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj