czwartek, 7 września 2017

Leczo z parówką

Sezon na paprykę trwa, więc warto go wykorzystać i przygotować to aromatyczne leczo! My lubimy je z parówką, ale możecie zamienić ją na kiełbasę - pychotka! :)


W moim rodzinnym domu Mama zawsze robiła leczo z parówką. Kochałam ją do tego stopnia, że wypijałam jedynie płyn i zajadałam się parówką, a paprykę zostawiałam. Gdy dorosłam postanowiłam odtworzyć to danie we własnej kuchni, oczywiście lekko je modyfikując. Wyszło z tego aromatyczne, treściwe i pełne dobroci leczo, które zasmakuje dorosłym i dzieciom. Polecam! :) 

 Leczo:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 papryki różnokolorowe (u mnie żółta i czerwona)
  • ok. 450 g parówek dobrej jakości (ok. 10-12 sztuk)
  • 150 g boczku surowego wędzonego
  • 1 szklanka wody
  • 800ml passaty pomidorowej
  • 2,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz, opcjonalnie chilli
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka (o dużej pojemności) z nieprzywierającym dnem. Wytapiamy tłuszcz i podsmażamy do momentu aż boczek uzyska ładny kolor. W tym czasie kroimy parówki z plasterki.
 
 

 
 
 
 
 
 
Gdy boczek będzie gotowy dorzucamy do niego parówki, smażymy aż będzie zarumieniona i chrupiąca. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do boczku oraz parówki - smażymy do miękkości. Paprykę kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy partiami do garnka. Całość solimy i pieprzymy. 
 

 

 
 
 
 
 
 
Smażymy wszystko aż papryka nieco się zeszkli i zmięknie. Dodajemy paprykę oraz tymianek i mieszamy. Gdy wszystko nabierze odpowiedniego aromatu dodajemy passatę i aby ją nieco rozrzedzić wlewamy ok. szklankę wody.

 
Do lecza dodajemy 2 liście laurowe oraz łyżeczkę cukru,  by zniwelować kwaskowatość pomidorów. Zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut.
 
 
Swoje leczo podaję z chlebkiem lub świeżymi kajzerkami, które lubię maczać w sosie - mniam! :)
Życzę smacznego!


 

3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj