sobota, 19 sierpnia 2017

Kurczak teriyaki z makaronem udon i warzywami

Gdy liczy się czas zawsze decyduję się na "chińszczyznę" - zarówno tę na wynos jak i domową. Dziś moja wersja kurczaka teriyaki z makaronem udon. :)



Lada moment wybieramy się na urlop, więc pakowanie pochłania mi każdą chwilę, dlatego liczy się każda minuta. Dziś potrzebowałam czegoś smacznego i szybkiego do przyrządzenia, więc zdecydowałam się na makaron udon z kurczakiem teriyaki i warzywami. Ekspresowe danie, które będzie gotowe w mniej więcej 10-15 minut, czyli mniej niż zajmuje zamówienie jedzenia online. Polecam miłośnikom chińszczyzny i nie tylko.

Kurczak teriyaki z makaronem udon:
  • ok. 400g filetu z udźca kurczaka
  • 200g mrożonej mieszanki warzyw chińskich
  • 200g makaronu świeżego udon (dla jednej osoby)
  • 4 + 2 łyżek sosu teriyaki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej
  • sezam do posypania
  • sól i pieprz
Kurczaka dzień lub kilka godzin wcześniej umieszczamy w pudełku i zalewamy 4 łyżkami sosu teriyaki i 1 łyżką oleju sezamowego, aby się zamarynował.
 


Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, wsypujemy mieszankę warzyw i dodajemy przyprawę do kuchni chińskiej. Wszystko podsmażamy ok 8-10 minut aż warzywa zmiękną, a woda odparuje. Warzywa odkładamy na bok.

 

Czyścimy patelnię, rozgrzewamy ją i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka bez marynaty, dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy do uzyskania ładnego koloru, a pod koniec wlewamy resztę marynaty i podgrzewamy ją do zgęstnienia wraz z mięsem.




W międzyczasie gotujemy ryż, z którym także możemy podać danie (na taką opcję zdecydował się Dominik, który nie jest fanem makaronu) i podgrzewamy makaron udon. Ja kupuję świeży, który przelewam tylko gorącą wodą, a na koniec dodaję go do mięsa i przesmażam w sosie.

Gdy marynata z kurczakiem na patelni zgęstnieje (część odłożyłam do miseczki dla Dominika, który jadł danie z ryżem) dodajemy do niej ciepły makaron, podlewamy jeszcze 2 łyżkami sosu teriyaki i przesmażamy ok. 1-2 minuty.


Do miseczki wkładamy warzywa, przekładamy gorący makaron z mięsem, a górę posypujemy sezamem, który możecie wcześniej podprażyć na suchej patelni. Jeśli podajecie mięso z ryżem to ugotujcie go, dodajcie warzywa i mięso z sosem, a następnie także posypcie górę sezamem.




Pyszny, szybki i pożywny obiad gotowy! Makaron cudownie przesiąka smakiem sosu i mięsa i jest bardzo sycący. Do jego jedzenia używam pałeczek, ale możecie oczywiście jeść go widelcem.

Smacznego! :)





2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie orientalne dania. Twoje wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wielkie dzięki :) wygląd wyglądem, ale smak - bezbłędny :D

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj