czwartek, 20 lipca 2017

Wpis gościnny Przez życie z uśmiechem - ciasto leśny mech

Dziś wpis gościnny Asi z bloga Przez życie z uśmiechem i jej pyszne ciasto leśny mech - nie jestem fanką szpinaku, ale to ciacho naprawdę kusi! Musicie spróbować! :)



Bardzo cieszy mnie, gdy okazuje się, że moja praca nad blogiem jest dla kogoś inspiracją, dlatego, gdy Asia zaproponowała mi gościnny wpis, nie mogłam odmówić! Jej przepis jest prosty, nieskomplikowany i mega smakowity, więc serdecznie zapraszam Was do jego wypróbowania i zaglądania na bloga Asi. :)

Ciasto leśny mech:
  •  3 jajka
  • 200g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250g świeżego lub mrożonego szpinaku (w świeżym oderwać łodyżki i następnie zważyć)
  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (czyli 15 g)
  • 250 ml oleju
  • 3-4 łyżki mleka
Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć i zmiksować blenderem. (Szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć z wody i zmiksować dokładnie blenderem aby nie zostały żadne większe włókna liści).

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując wlewać stopniowo olej. Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.  Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać. Kolejno dodać szpinak. Wlać 3-4 łyżki mleka, aby uzyskać kremową masę (jeśli to konieczne można dolać go więcej). Można otrzymaną masę ponownie zblendować, aby stała się jeszcze bardziej gładka.

Formę kwadratową o boku 24 cm posmarować cienko masłem/margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy.

Pieczenie:
Temperatura - 180°C
Czas - ok. 40-45 min (do suchego patyczka)

Ciasto powinno być na wierchu brązowawe. Po upieczeniu wyciągnąć je z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Po wystygnięciu blatu, należy odkroić dwa brzegi i pokruszyć. Pozostałą część blatu - przekroić na pół.

Krem:
  • małe opakowanie serka mascarpone
  • śmietana 30% 250 ml
  • cukier puder
Dekorację ciasta będzie stanowił owoc granatu.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem (wedle smaku), a następnie dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.

Większą część kremu należy wyłożyć na blat. Krem posypać granatem, a następnie przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostałą część kremu, posypać pokruszonymi brzegami ciasta oraz granatem.


Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Ciasta ze szpinakiem jeszcze nigdy nie jadłam. Jestem zaintrygowana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie, w imieniu Asi, zapraszam do wypróbowania :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj