sobota, 10 czerwca 2017

Żurek staropolski

Nigdy nie byłam fanką żurku, do czasu, gdy zrobiłam go po raz pierwszy tak jak trzeba - na prawdziwym zakwasie, z pyszną podsmażoną kiełbaską, sporą ilością czosnku oraz jajkiem. Jest pyszny - gwarantuję!


Dominik jest dużym fanem moich zup, upodobał sobie zwłaszcza te, w których jest sporo mięsa. Jedną z ulubionych jest żurek. Po Wielkanocy postanowiłam, że trzeba przyrządzić go tak jak trzeba. Kupiłam prawdziwy staropolski zakwas, sporo dobrej jakości kiełbasy białej, na koniec dodałam pyszne wiejskie jajka i wyszła jedna z najlepszych zup, jakie jadłam - polecam bardzo! :) 


 
 Żurek staropolski:
  • 700 g białej kiełbasy surowej
  • 500 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 l zakwasu na żur
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ugotowane na twardo jaja wiejskie (opcjonalnie)
Białą kiełbasę wkładamy do ok. 1,5 l wody i parzymy ją przez ok. 40 min, maksymalnie do godziny, uważając, by się nie gotowała. Gdy kiełbasa będzie gotowa wyjmujemy ją z wody i odkładamy do ostygnięcia.


Wodę zostawiamy w garnku, dodajemy do niej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 15 minut, do momentu aż ziemniaki nieco zmiękną.




W tym czasie kiełbasę kroimy na grubsze plastry i podsmażamy na suchej patelni (kiełbasa jest wystarczająco tłusta) do uzyskania ładnego koloru.



 
Do gotującej się wody spod kiełbasy z dodatkiem czosnku i ziemniaków dodajemy zakwas. Dodajemy suszoną cebulę, majeranek oraz liść laurowy i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 10 minut, pod koniec dodajemy podsmażoną i odsączoną z tłuszczu białą kiełbasę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe!





Swoją zupę podaję z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżym chlebem z prawdziwym masłem. Palce lizać! Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj