czwartek, 16 marca 2017

Naleśnikowa lasagne

Naleśniki i kuchnię włoską kocham najbardziej na świecie, a w tym przepisie udało mi się połączyć jedno i drugie. Co z tego wyszło? Pyszna lasagne! :)

 
Kocham lasagne, ale jej przygotowanie jest dość czasochłonne, a ilość kalorii w daniu może przyprawić o zawrót głowy. Co prawda moja naleśnikowa wersja też jest na bogato, ale zdecydowanie szybciej się ją przygotowuje. W środku znajdziecie sos a'la bolognese z boczkiem i pieczarkami, mozzarellę i parmezan. Użyłam odrobiny sosu beszamelowego, ale przy naleśnikach nie jest on potrzebny. Danie jest bardzo sycące i smakowite - warto wypróbować także z innymi nadzieniami!

 Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm.

 Sos bolognese:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 250 g boczku surowego wędzonego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich lub pizzy
  • 2 łyżeczki ziół śródziemnomorskich
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
Do garnka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę i podgrzewamy, następnie stopniowo wrzucamy mięso mielone. Dodajemy sól i pieprz. Podsmażamy całość na chrupko i przekładamy do miseczki na bok.










Do tego samego rondelka wrzucamy boczek, podsmażamy. W tym czasie w malakserze lub na desce rozdrabniamy drobno seler naciowy, cebulę oraz czosnek. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki.










Gdy boczek się podsmaży dorzucamy do niego rozdrobnione warzywa i podsmażamy aż wszystko zmięknie. Następnie dorzucamy pieczarki i dodajemy nieco soli, podsmażamy do momentu aż odparuje cały płyn.










Po tym czasie dorzucamy mięso mielone, podsmażamy chwilę i dodajemy wino oraz bulion. Zagotowujemy i dodajemy przecier pomidorowy, a następnie passatę. Zagotowujemy całość ponownie i dodajemy wszystkie zioła i przyprawy oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Gotujemy całość na wolnym ogniu do zgęstnienia przez ok. 15 minut. Sos gotowy!





Beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
W niewielkim rondelku podgrzewamy 2 łyżki masła, a następnie dodajemy mąkę. Podsmażamy chwilkę aż mąka nieco się zrumieni. Następnie powoli dodajemy mleko i energicznie mieszamy, tak by sos zgęstniał. Po dodaniu całego mleka wyłączamy gaz i dodajemy sól, pieprz oraz gałkę. Gotowe!




 Naleśnikowa lasagne:
  • 8 naleśników (z TEGO przepisu)
  • 200 g mozzarelli w wiórkach
  • 50 g tartego parmezanu
  • sos bolognese
  • sos beszamelowy (opcjonalnie)
Zabieramy się do składania lasagne!

Na spód naczynia wylewamy 1/2 beszamelu lub, jeśli go nie używacie, wysypujemy ok. 20 g parmezanu. 
 
Wykładamy 2 naleśniki, a na nie 1/3 sosu bolognese.
 
Na sos wykładamy 1/3 mozzarelli i po kolei znowu naleśniki, sos, ser. 
Przy ostatniej partii po sosie bolognese nie dodajemy sera, a nakładamy naleśniki, na które wylewamy pozostały beszamel i wysypujemy pozostałą mozzarellę oraz parmezan.




Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 15 minut

Danie gotowe! :)

Możecie wcześniej przyrządzić naleśniki i zająć się tylko sosem, składanie lasagne to już sama przyjemność. Czas zapiekania jest znacznie krótszy niż w przypadku tradycyjnej lasagne, gdyż naleśniki nie muszą się "ugotować" w sosie beszamelowym tak jak makaron. 
 

Możecie użyć Waszego ulubionego sosu pomidorowego i eksperymentować ze smakami. Myślę, że to danie zasmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom - smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj