wtorek, 7 marca 2017

Chińskie "Miseczki Buddy"

Miseczki Buddy przebojem wdarły się do naszego kulinarnego repertuaru, a ten wariant wybitnie smakował Dominikowi - prosty i smaczny. :)


Przyznam, że przy małym piesku ciężko jest się zmobilizować do regularnego pisania. Jimmy potrzebuje bardzo dużo uwagi, niczym dziecko i nie chcę go jej pozbawiać, dlatego ostatnio mniej regularnie pisuję. Mam jednak nadzieję, że już na dniach się to zmieni, bo ulegną zmianie także godziny pracy Dominika i będziemy mieli wspólnie więcej czasu. :)

A wracając do przepisu - prosty, szybki i mega smaczny! Jego prostota i wyjątkowy smak to przepis na kulinarny sukces. Polecam!

Kurczak:
  • 300 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki chilli
  • sól i pieprz
  • ok. 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego

Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek oraz tłuszczu. Kroimy go w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy do niej jogurt grecki oraz przyprawy, sól i pieprz. Wkładamy do lodówki na 2-3 h przed smażeniem lub najlepiej na całą noc. 
Oczywiście możecie użyć innych ulubionych przypraw, np. 5 smaków.


 
Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki. Jest gotowy do przyrządzania.
 Sos orzechowy:
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
By przygotować sos najwygodniej przygotować mały słoiczek, w którym umieszczamy wszystkie podane składniki i mocno potrząsamy do połączenia. Gotowe!

 







Miseczki Buddy:
  • kurczak w jogurcie
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw chińskich (np. Hortex)
  • 1-2 woreczki ugotowanego ryży basmati lub jaśminowego
  • 3 łyżki sezamu
  • sos orzechowy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
Do miseczek wsypujemy ugotowany ryż. Na patelnie rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy aż zmieni kolor na biały. 

Następnie dosypujemy opakowanie warzyw i podsmażamy do miękkości (wg wskazówek na opakowaniu). Warzywa i kurczaka przekładamy do ryżu. W międzyczasie na suchej patelni prażymy sezam przez ok. 2 minutki często potrząsając patelnią, by się nie spalił.

Wszystko posypujemy prażonym sezamem i polewamy przygotowanym sosem. Gotowe!
 
To danie nie sprawia wiele problemów, według niektórych może być nawet półgotowcem, ale najważniejsze, że jest mega pyszne i mega syte. Polecam z całego serduszka, Dominik zresztą też. :)



5 komentarzy:

  1. Mmm, ten sos orzechowy musi być super, muszę spróbować! Cała micha brzmi pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Olu :* faktycznie sos mnie zachwycił, dodaję go często też do innych dań, fajnie dopełnia dzieła :)

      Usuń
  2. A ten sos orzechowy mozna jakos z masla orzechowego zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, robi się go z masła orzechowego przede wszystkim :)

      A nie chcesz dodawać sosu sojowego czy o co chodzi? Chętnie podpowiem :)

      Usuń
    2. Zakrecona jestem przeciez jest przepis na sos orzechowy :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj