Szukaj na blogu

czwartek, 12 stycznia 2017

Roladki drobiowe z boczkiem i suszonymi pomidorami

Po dłuższej przerwie świąteczno-noworocznej wracam z kolejnymi smakowitymi przepisami, które idealnie sprawdzą się podczas karnawałowych imprez i spotkań - dziś pełne smaku roladki drobiowe!


Naszym noworocznym postanowieniem było zdrowsze odżywianie i sprawianie sobie radości. To danie niekoniecznie wpasowało się w pierwsze założenie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę boczku. Poza tym w roladkach znalazło się wszystko, co lubimy - ser, suszone pomidory, włoskie przyprawy, pierś z kurczaka i boczek. Do tego sporo warzyw, sos jogurtowy i pyszne danie gotowe! :)


Roladki drobiowe:
  • 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka
  • 100 g boczku w plastrach
  • kilka łyżek pasty z suszonych pomidorów
  • 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach
  • przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa włoska/do pizzy
  • sól i pieprz
Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. 

Połówki piersi przekrawamy na pół, by otrzymać po 2 filety z jednej piersi. Następnie grubszą część przekrawamy w poprzek na pół. Piersi układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą lub zwykłą torebką śniadaniową i drobno rozbijamy.


Następnie każdą część doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem oraz przyprawą do pizzy sycylijskiej.


Na piersi układamy plaster sera, na niego wykładamy ok. łyżeczkę pasty z suszonych pomidorów i rolujemy wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym.




Roladki są gotowe do pieczenia. :)


Pieczenie:
Temperatura - 180ºC bez termoobiegu
Czas - 20-25 minut


Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania. Swoje podałam z dużą ilością warzyw. Świetnie pasują do nich różnego rodzaju sosy jogurtowe czy po prostu ketchup.

Smacznego! :)



6 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają muszę zrobić bo nie trudny przepis a ja troszkę "kulawa" w kuchni...czy do naczyna żaroodpornego potrzebny jakiś tłuszcz do smażenia/pieczenia roladek? czy pomocny w tym jest boczuś?!?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest naprawdę prosty - polecam ogromnie :)
      Dodatkowy tłuszcz nie jest już potrzebny, boczek się wytapia, dzięki czemu roladki nie przywierają do naczynia :)

      Smacznego!

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedż...super przepisy u Pani---będzie mi miło uczyć się z Panią gotować.
      Pozdrawiam
      Ewa

      Usuń
    3. Mi również będzie bardzo miło :) pozdrawiam ciepło!

      Usuń

Drukuj

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger