wtorek, 24 stycznia 2017

Kurczak w ziołach, frytki z batatów w chrupiącej parmezanowej skorupce z warzywami i sosem orzechowym

Miseczki Buddy to kulinarny hit roku 2017, skradły serce całego świata, w tym i moje i Dominika! Pyszne zestawienie prostych składników oblanych apetycznym sosem podanych na ciepło - zdrowie na talerzu!


Gdy pierwszy raz usłyszałam o miseczkach Buddy pomyślałam, że to coś zdecydowanie dla mnie - makaron, ryż, ziemniaki czy kasza, mięsko lub inne źródło białka i mnóstwo warzyw, a wszystko polane sosem na bazie masła orzechowego, tahini czy greckiego jogurtu i posypane ziarnami. Czy może być coś smaczniejszego? Moje pierwsze podejście to kurczak w ziołach, chrupiące frytki z batatów w parmezanowej skorupce, a do tego pieczarki, ogórki, pomidory, feta i pyszny sos orzechowy. Wszystko stworzyło niebiańsko dobre danie! Musicie spróbować! :)


Z podanych poniżej porcji wyjdzie obiad na 3-4 osoby lub dla 2 osób na 2 dni.

Frytki z batatów w chrupiącej skorupce z parmezanu:
  • 2 duże bataty
  • 3 jajka + odrobina wody
  • ok. 200 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz

Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie w paski.


Przygotowujemy 2 miseczki, do jednej wbijamy jajka, a w drugiej mieszamy parmezan, przyprawy, skrobię i dodajemy sól i pieprz.





Następnie każdą cząstkę batata maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w parmezanowej mieszance.










Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika.


Pieczenie: 
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - 25 minut

Po tym czasie frytki wyjmujemy z piekarnika, są cieplutkie, chrupiące i gotowe do jedzenia!




Kurczak w ziołach:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Kurczaka możecie przyprawić oczywiście według własnego upodobania, my najbardziej lubimy ziołowo-pikantne smaki i prostotę.

Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu, następnie kroimy go na 2 części, a grubszą z nich przekrawamy w poprzek na pół, tak by z jeden połowy piersi wyszły 3 kotleciki.


Każdą część dokładnie solimy i pieprzymy i przyprawiamy ziołami i chilli.

Na patelnię wlewamy ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy kurczaka przez ok. 4-5 minut z każdej strony, by uzyskać ładny kolor.

Kurczaka możecie też śmiało zgrillować lub upiec, ale tak jest najszybciej.

Po usmażeniu kurczaka wykładamy na deseczkę i dajemy mu odpocząć. Kroimy go dopiero przed podaniem, tak by wchłonął wszystkie soki.



Sos orzechowy:
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
By przygotować sos najwygodniej przygotować mały słoiczek, w którym umieszczamy wszystkie podane składniki i mocno potrząsamy do połączenia. Gotowe!









Miseczki buddy

Moja miseczka Buddy składała się z kurczaka, frytek z batatów oraz pokrojonych ogórków zielonych, pomidorów i pokruszonej fety oraz podsmażonych na odrobinie masła pieczarek. Wszystko polewam sosem lub tylko wybrane produkty. Gotowe! Można podawać i pałaszować!




Najpiękniejsze w miseczkach Buddy jest to, że chodzi o różnorodność i ulubione smaki, no i to co mamy pod ręką. Do przepisu śmiało można było użyć ciecierzycy czy ryżu, pieczarki zamienić na cukinię, a pomidory i ogórki na inne ulubione warzywa. Najważniejsze, by wszystko dobrze się komponowało i na długo nas nasyciło. :)






3 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. GENIALNE! Na pewno zgłębię temat. Tak prosta i bogata zarazem potrawa wzbudza po prostu mój zachwyt. Dziękuję za inspirację! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam miseczki pełne takich smakołyków :) super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj