30 września 2016

Kotleciki kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska

Kotleciki kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska


Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z dużą ilością warzyw i składników, które świetnie wpływają na trawienie. Zdecydowałam się podjąć wyzwanie i przygotować jedno z dań, które jadaliśmy tam najczęściej i muszę przyznać, że wyszło idealnie! Smak jest wierny temu, co jadaliśmy i naprawdę pyszny! Polecam na smaczny, nieobciążający Waszych brzuchów obiad. 😊

26 września 2016

Krem z pieczarek

Krem z pieczarek

Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście do tematu pozwoliło mi wyeliminować poprzednie błędy i doprowadzić całość do perfekcji. Wyszło niesamowicie - polecam!

24 września 2016

Krem z dyni - na słodko i ostro

Krem z dyni - na słodko i ostro

Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. Jesień to chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! 😊

21 września 2016

#Smaki świata - Bułgaria

#Smaki świata - Bułgaria
Ufff... to był ciężki tydzień! Ale w końcu na bloga wjeżdża nowy cykl - Smaki świata i już dziś podzielę się z Wami moimi kulinarnymi doznaniami z Bułgarii! 😊

7 września 2016

Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem




Za grzybami nie przepadam, ale pieczarki uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i dodawać do wszystkiego. Nie przypominam sobie jednak, by zupa pieczarkowa gościła kiedykolwiek na stole w moim rodzinnym domu. Zaczęłam ją gotować dopiero po wyprowadzce od rodziców. Podczas eksperymentów przewinęło się kilka jej wersji, także z ulepszaczami, ale dzisiejszy przepis jest najlepszy! Od początku do końca robiona przeze mnie, bez polepszaczy, delikatna, lekko słodka od śmietanki, pachnąca, pyszna. Po prostu wspaniała - polecam fanom pieczarek i nie tylko. 😉

6 września 2016

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym


Będąc w Krynicy miałam okazję wymienić się przepisami z moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci postanowiłam trochę poeksperymentować. Przyznam, że nie przepadałam za sosami śmietanowymi, gdyż dla mnie zawsze były mdłe i mało wyraziste. Swój postanowiłam przyprawić naprawdę wyraziście i muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! 😍

3 września 2016

Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami

Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami

Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem, a teraz dołącza do nich kolejna pyszność - brzoskwinie z cynamonem! Dżem nie jest bardzo słodki, ale ma fantastyczny aromat. Gdy otwieramy słoiczek pachnie zimą i przygotowaniami do świąt, ale w smaku przypomina raczej letni kompot. Jest fantastyczny! Myślę, że do kolekcji trafią jeszcze nowe słoiczki, ale ten powinniście dodać i do Waszej spiżarki - polecam!  😊
Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger