Nigdy nie byłam we Włoszech i ciężko jest mi ocenić jak wspaniałe mogą być włoskie smaki, natomiast często staram się bazować na przepisach na włoskie specjały i tworzyć dania, które zadowolą kubki smakowe moje i Dominika. Może to nie do końca Włochy na talerzu, ale na pewno smaczna propozycja zamiast nudnego schabowego.
30 marca 2016
Kotlety z kurczaka we włoskim stylu
Nigdy nie byłam we Włoszech i ciężko jest mi ocenić jak wspaniałe mogą być włoskie smaki, natomiast często staram się bazować na przepisach na włoskie specjały i tworzyć dania, które zadowolą kubki smakowe moje i Dominika. Może to nie do końca Włochy na talerzu, ale na pewno smaczna propozycja zamiast nudnego schabowego.
26 marca 2016
Makowiec wielkanocny
W moim domu na Wielkanoc zawsze musiał być makowiec, dlatego, gdy w końcu mieszkam poza rodzinnym domem, zdecydowałam się pierwszy raz w życiu nie kupować "gotowca" i podjąć się pieczenia tego świątecznego przysmaku sama. I przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite! I choć nie jestem wielką fanką makowca, to ten smakuje naprawdę wyjątkowo. 😊
25 marca 2016
Jajka faszerowane pieczarkami
Jeśli święta wielkanocne to jajka, ale te tradycyjne już się nam znudziły. Natomiast nie mam cierpliwości do robienia sałatek - są wymagające, czasochłonne i kaloryczne - przez ogromną ilość majonezu! Stąd pomysł na faszerowane jajka - szybki, prosty i naprawdę smaczny. Dobra alternatywa dla zwykłych jajek na wielkanocnym stole.
23 marca 2016
Placuszki serowo-bananowe
Razem z Dominikiem uwielbiamy wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki etc., a gdy w przepisie można wykorzystać ukochane przez nas banany i połączyć je z masłem orzechowym, to jesteśmy wniebowzięci. Buszując w poszukiwaniu przepisu na podwieczorek dla Adasia natknęłyśmy się wraz z Siostrą na placuszki jogurtowo-bananowe. Ja poszłam o krok dalej i zamiast jogurtu użyłam twarogu sernikowego. Efekt jest nieziemski, gwarantuję!
22 marca 2016
20 marca 2016
Naleśniki - przepis podstawowy
Te naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów i słodkich naleśników z płynnymi kremami. No i koniec z przesądem, że pierwszy naleśnik musi wylądować w koszu. Z tym przepisem wszystkie trafią na talerz i Waszych brzuchów! 😉
18 marca 2016
Domowe likiery - Malibu i Monte
Przy okazji ostatnich zakupów natknęliśmy się na promocyjny zestaw likierów - kokosowego i advocaatu, a ponieważ Dominik nie może oprzeć się kupieniu kolejnego kufla/kieliszka/szklanki, tak zestaw wylądował w koszyku. A w mojej głowie wylądował pomysł na stworzenie takich likierów w domowym zaciszu. Zachęcona świetnymi wynikami takich eksperymentów u mojej siostry, sama wzięłam się do roboty... i tak oto powstały 2 likiery - kokosowy i orzechowo-czekoladowy.
15 marca 2016
Sos beszamelowy - podstawowy i aromatyzowany
Sos beszamelowy to totalna podstawa. Idealny do zapiekania lasagne, naleśników, makaronów, a także jako baza do sosu serowego. Ja przyrządzam go z mlekiem normalnym lub aromatyzowanym cebulą i liściem laurowym, by dodać mu głębszego aromatu. Dzięki temu sosy na jego bazie zyskują dodatkowego wymiaru. Niezbędny w każdej kuchni.
14 marca 2016
Kiełbasa pieczona w piwie i sałatka "grecka"
Wspólnie z Dominikiem uwielbiamy raz na miesiąc lub 2 zjeść kiełbasę z grilla, tak już mamy. Jednak aura nie zawsze temu sprzyja, wtedy przydaje się grill elektryczny. No ale nie każdy taki grill w domu posiada, a brytfankę czy naczynie żaroodporne - owszem. Jest to zatem przepis na pyszny i smaczny obiad dla każdego. Sałatka grecka naszego przepisu z tą prawdziwą niewiele ma może wspólnego, ale my lubimy dodać nieco zielonego do potraw, które są nieco bardziej grzeszne, by choć trochę zagłuszyć wyrzuty sumienia. 😉