niedziela, 6 listopada 2016

Spaghetti carbonara

Włoskich smaków nigdy dość, dlatego po Festiwalu Włoch wciąż powracam do kuchni słonecznej Italii. Tym sposobem odświeżyłam przepis na pyszną i szybką carbonarę - mniam! :)



Spaghetti carbonara to według mnie jeden z prostszych przepisów na pyszny i szybki makaron, mimo, że wiele osób twierdzi, że sprawia on sporo trudności. Wystarczy jednak odpowiedni sposób przygotowania i problemy znikają. Jest mnóstwo przepisów na ten makaron, podobno oryginalny przepis nie przewiduje użycia śmietanki, ja jednak jej używam, gdyż dobrze dopełnia całość. Prosto, smacznie i szybko, czyli tak jak lubię najbardziej. :)

Spaghetii carbonara:
  • ok. 400 g makaronu spaghetii
  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • 5 jajek z wolnego wybiegu lub ekologicznych
  • 100 g startego parmezanu 
  • 400 g boczku wędzonego parzonego (możecie użyć włoskiej pancetty)
  • 1 mała cebulka (opcjonalnie)
  • gałka muszkatołowa i pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, według instrukcji na opakowaniu.

Boczek kroimy na drobną kostkę, cebulkę także. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy boczek. Smażymy go aż tłuszcz się wytopi i boczek stanie się lekko chrupki. Dorzucamy cebulkę i smażymy do miękkości. Wyłączamy ogień i odstawiamy patelnię na bok.










W miseczce ubijamy razem jajka, śmietankę oraz ser. Wszystko robimy w jednym czasie, bo przygotowanie tego dania zajmuje tyle co ugotowanie makaronu. :)


Gdy makaron się ugotuje odcedzamy go pozostawiając odrobinę wody spod gotowania do ewentualnego zagęszczenia sosu i nie przelewamy go zimną wodą!

Makaron dorzucamy do boczku i cebuli na patelni, mieszamy go dokładnie i włączamy pod nią lekki ogień. Następnie wlewamy na patelnię mieszankę śmietankowo-jajeczną i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Uważajcie jednak, by mieszanka nie zamieniła się w jajecznicę. Ważne, by dokładnie wszystko mieszać i podgrzewać na małym ogniu.









Sos podgrzewamy do momentu aż zgęstnieje, jeśli będzie z tym problem możecie dolać 1-2 łyżki wody spod gotowania do jego zagęszczenia. Pod koniec dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej oraz pieprz. Gotowe!

Makaron przekładamy do miseczek i posypujemy odrobiną pieprzu i gałki. Dekorujemy bazylią i podajemy. Smacznego! :)





4 komentarze:

  1. Wiesz, że oryginalna spaghetti carbonara jest bez śmietany i cebuli? Ale jak dla mnie też smaczniejsza jest ta z przepisu powyżej ;) pozdrawiam, Gosia z wieczniemloda.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej, to taka spolszczona wersja. Oryginał pycha, ale ta wersja też jest smaczna :)
      Dzięki!

      Usuń
  2. Bardzo lubię carbonarę. Ja co prawda robię tą wersję oryginalną, ale Twój przepis mi się podoba :) Muszę kiedyś wypróbować taką ze śmietaną i cebulką. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też jeden z moich ulubionych sosów :) wydaje mi się, że ten jest równie smaczny co oryginał - polecam!

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj