poniedziałek, 7 listopada 2016

Roladki z mozzarellą owinięte chrupiącym boczkiem

Mięso mielone daje wiele możliwości, więc postanowiłam z nim poeksperymentować i stworzyć te pyszne roladki przyprawione na sposób włoski, z mozzarellą w środku, owinięte chrupiącym boczkiem - to może być obiadowy hit w Waszych domach! :)

 
Jeśli mięso mielone to...? Co najczęściej z niego przyrządzasz? Ja lubię je grillować w formie kotletów lub koft albo w formie pulpetów w aromatycznych sosach. Tym razem postanowiłam jednak stworzyć pyszne roladki, z ciągnącym się środkiem za sprawą mozzarelli, i chrupiąca skórką, którą tworzy cieniutki plasterek boczku. Do mięsa dodałam przyprawy i dodatki, które nadają im włoskiego charakteru. Efekt jest spektakularny! Coś czuję, że te roladki będą u mnie obiadowym hitem! Mam nadzieję, że u Was także. :)


 Roladki:
  • 500 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 100 g boczku surowego wędzonego w cienkich plasterkach (może być pancetta)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej lub do pizzy
  • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • sól i pieprz


Cebulę i czosnek rozdrabniamy w malakserze lub kroimy drobno tradycyjną metodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy do miękkości cebulę oraz czosnek.










Mozzarellę kroimy w kostkę średniej wielkości.

Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy do niego cebulę oraz czosnek, posiekaną świeżą bazylię, pastę z pomidorów, zioła i przyprawy oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.










Nabieramy ok. 2 spore łyżki mięsa, rozpłaszczamy na dłoni i na środku układamy mozzarellę (według uznania), zawijamy całość i formujemy podłużny kotlecik.




Każdą roladkę owijamy plastrem boczku i układamy w żaroodpornej formie. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 8 sporych roladek.












Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z wiatrakiem, grzałką górną i grillem 
Czas - 20-25 minut


Podczas pieczenia roladki powinny nabrać koloru, mięso jest upieczone, a boczek chrupiący.


Swoje roladki podałam z puree z batatów i surówką colesław, ale można zajadać je też z pieczonymi ziemniakami, focaccią czy innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! :)





 

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj