Szukaj na blogu

środa, 23 listopada 2016

Pierogi z serem i jagodami

Moje pierwsze podejście do pierogów i jak się okazało bardzo udane! Pyszne serowo-jagodowe nadzienie zamknięte w delikatnym cieście - pychota! :)

 
Zawsze myślałam, że pierogi to największe kulinarne wyzwanie, uwielbiałam te robione przez moją Mamę i sądziłam, że sama nie podołam. Okazało się jednak, że są łatwiejsze do przyrządzenia niż sądziłam. Na pierwszy ogień poszły te ze słodkim nadzieniem specjalnie dla Dominika. Moimi ulubionymi są ruskie, ale i na nie przyjdzie czas. Te z serem i jagodami są naprawdę pyszne, zarówno jako obiad, jak i deser - polecam! :)

Ciasto na pierogi:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki gorącej wody lub mleka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól do smaku
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól do smaku. Następnie dodajemy olej oraz powoli wlewamy gorącą wodę lub mleko mieszając ciasto drewnianą łyżką. Wlewamy wodę do momentu, gdy ciasto będzie wystarczająco nawilżone, by uformować z niego kulę.





Następnie ugniatamy ciasto dłońmi, by stało się miękkie i elastyczne przez ok. 5 minut. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, by w cieście zawiązał się gluten.
W tym czasie możemy przygotować farsz.


Farsz:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • ok. 250 g jagód (mogą być mrożone)
Do blendera wkładamy twaróg, wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Całość blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy całość.





Gdy ciasto odstoi już 15 minut przygotowujemy stolnicę lekko wysypaną mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm i wykrawamy kółka szklanką.










Każde kółko ciasta lekko rozwałkowujemy i wykładamy na nie ok. 2 łyżeczki farszu. Lekko pociągając do siebie rogi ciasta zalepiamy całość w taki sposób, by w środku było jak najmniej powietrza. Następnie tworzymy falbankę lekko zagniatając ciasto choć możecie użyć także widelca.






Gotowe pierogi wykładamy na lnianą ściereczkę lekko posypaną mąką i przykrywamy drugą ściereczką. Z podanej ilości ciasta i farszu wychodzi ok. 60 pierogów.



Pierogi wrzucamy do gotującej się osolonej wody z łyżką oleju. Gotujemy je przez ok. 2-3 minuty od momentu ponownego zagotowania, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy je na durszlaku i podajemy.


Swoje pierogi polałam odrobiną słodkiej śmietanki, można także wymieszać jogurt z odrobiną cukru lub wyłożyć na wierzch serek waniliowy. Są wyśmienite! :)




Pierogi możecie zamrozić, wystarczy, że pogotujecie je przez ok. 1 minutę, schłodzicie, a następnie zamrozicie. Gotujcie je zamrożone do momentu wypłynięcia. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger