wtorek, 22 listopada 2016

Krem z pomidorów z mozzarellą

Jesienią i zimą, gdy nie ma smacznych świeżych pomidorów robię pyszny krem z mozzarellą. Jest naszpikowany smakiem, bo pomidory występują w nim aż w 4 postaciach! Polecam! :)




W tej zupie znaleźć można pomidory z puszki, pomidory przetarte, pomidory suszone oraz przecier/koncentrat pomidorowy. Wszystko to sprawia, że to jedna z najbardziej aromatycznych zup jakie jadłam. Podaję go z kawałkami mozzarelli, które miękną i są cudowną niespodzianką przy każdym kęsie. Dodatkowego smaku dodaje także ubita śmietana, którą wykańczam danie. Mnóstwo potasu oraz smaku - zupa idealna! :)

Zupa krem z pomidorów:
  • 3 małe czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1-1,5 szklanki wody
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • śmietana kremówka (30%) do ubicia (według uznania)
  • 1 kulka mozzarelli
Cebulę kroimy w ósemki, czosnek i seler w kostkę. Do rondelka z nieprzywierającym dnem wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy do miękkości.










Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich suszone pomidory i smażymy kilka minut.  Po tym czasie dodajemy do nich pomidory z puszki, passatę,  przecier pomidorowy, szklankę wody oraz posiekaną bazylię. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i doprawiamy całość solą i pieprzem. Zagotowujemy całość i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.



 

Odstawiamy całość do wystygnięcia, by nie stępić nożyków blendera. Gdy zupa będzie już chłodna blendujemy ją na gładko. Ponownie ją zagotowujemy i dodajemy do niej oregano. Możecie także dodać trochę wody, jeśli uważacie, że zupa jest zbyt gęsta. Gotujemy przez 5-10 minut i gotowe! :)



Przed podaniem ubijam śmietanę i na dno miseczki wykładam pokrojoną w kostkę mozzarellę (według uznania), wlewam zupę, a na górę dodaję ok. 2 łyżki ubitej śmietany i listek bazylii. Smacznego!




4 komentarze:

  1. Mmm, moja ulubiona zupa-krem! Muszę zrobić z Twojego przepisu, czasem dodaje też puszkę czerwonej fasoli, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!
    Dodatek mozzarelli jest konieczny.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj