1 listopada 2016

Pulchna focaccia - włoski placek drożdżowy



Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek do wielu dań. Według mnie śmiało może stanowić oddzielny posiłek jeśli dodacie do niego swoje ulubione dodatki. Ja przygotowałam go w 2 odsłonach, ale możecie dowolnie go modyfikować, a efekt zawsze będzie oszałamiający - wierzcie mi!

Przepis na ciasto zapożyczyłam od Kingi Paruzel i lekko go zmodyfikowałam.

Focaccia:
  • 475g mąki pszennej tortowej
  • 7g suszonych drożdż
  • 300ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
Do miski wlewamy 300ml ciepłej wody (ale nie gorącej!), dodajemy cukier, oliwę z oliwek oraz drożdże. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, by drożdże zaczęły pracować.



Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej sól i wlewamy spienioną mieszankę drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt suche - odrobinę wody.

Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką lnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5h do podwojenia objętości.



Gdy ciasto wyrośnie uderzamy w jego środek pięścią, wyjmujemy i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Wykładamy je do formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Ja użyłam formy o wymiarach 24 x 34 cm, ale możecie użyć innej formy o podobnej wielkości. Odstawiamy całość na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.


Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem, skrapiamy lub smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na nie ulubione dodatki wciskając je lekko do środka oraz posypujemy ziołami i solą. Ja używam suszonego oregano, ale można użyć także rozmarynu czy tymianku.

Dodatki:
  • pół słoiczka suszonych pomidorów oraz pół słoiczka kaparów
  • 2 cebule oraz 250 g pieczarek
  • parmezan
  • oregano
  • sól

Swoje focaccie przygotowałam na 2 sposoby:
  • z suszonymi pomidorami oraz kaparami, oregano i solą
  • z farszem pieczarkowo-cebulowym z TEGO przepisu, oregano i solą
Ten placek drożdżowy nie ma jednak ograniczeń, możecie przygotować go także w wersji z samymi ziołami i solą albo z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Górę możecie posypać parmezanem lub mozzarellą, by przypominał nieco pizzę. Eksperymentujcie do woli! 😉

Pieczenie:
Temperatura - 180ºC z grzałką góra-dół
Czas - ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru



Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, podana z dobrą oliwą z oliwek czy pastą z suszonych pomidorów lub pesto, ale na zimno jest równie wyśmienita. Po wystygnięciu przechowujcie ją przykrytą folią spożywczą lub lnianą ściereczką, by nie straciła świeżości. Smacznego! 😊

Wydrukuj

6 komentarzy:

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger