środa, 26 października 2016

Włoska szarlotka z sosem karmelowym

Dziś przepis na cudowną włoską szarlotkę, czyli torta di mele! Różni się od tradycyjnego, polskiego jabłecznika, ale jest pełna smaku i po prostu pyszna! :)


Przy okazji Festiwalu Włoch, który trwa właśnie na blogu, nie może zabraknąć przepisów na desery. Te najpopularniejsze to panna cotta czy tiramisu, ale mało kto wie, że Włosi mają także wyborny przepis na placek z jabłkami, czyli torta di mele. Nie jest to taka typowa szarlotka na kruchym cieście, z kruszonką, pianką czy budyniem. To raczej wilgotny biszkopt z cudownym aromatem cytryny, wanilii i jabłek. Bogaty smak, niezwykły aromat i nieziemski zapach podczas pieczenia - to charakteryzuje to ciasto. Ja postanowiłam podać je w niewielkich kokilkach z sosem karmelowym... niebo w gębie! <3

Przepis na ciasto został zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson "Nigellissima", choć przygotowany został w nieco odmienionej formie. :)



Włoska szarlotka:
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru (użyłam zwykłego)
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 75 ml mleka o temperaturze pokojowej
  • 3 twarde jabłka (ok. 500g) 
  • ok. 1 łyżeczka cynamonu
Nigella swoją szarlotkę przygotowała w tortownicy o średnicy 22 lub 23 cm i piekła ją w 200ºC przez ok. 40-45 minut. Ja przygotowałam ciasto w 6 mniejszych foremkach, więc ciasto piekło się krócej.

Do miski wrzucamy masło i dodajemy cukier, ucieramy całość ja jasną kremową masę, potem dodajemy stopniowo jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny oraz mleko. Ciasto powinno być dość rzadkie i gładkie.
 







 

1 jabłko obieramy i kroimy na kawałki o wielkości ok. 1 cm. Dodajemy je do ciasta i miksujemy.
Pozostałe 2 jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (można użyć więcej jabłek, jeśli wolicie bardziej jabłkowy smak).










Foremki smarujemy masłem i wykładamy do nich po ok. 3 spore łyżki ciasta. Na wierzchu układamy starte jabłka i posypujemy je cynamonem.





Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - ok. 30 minut (po wbiciu patyczka powinno się znaleźć na nim odrobinę okruchów lub powinien być suchy)

Po wyjęciu ciasto studzimy w foremkach. Możemy wyjąć je z formy i podać jeszcze ciepłe po ok. 30 minutach z lodami i sosem. Możecie także pozostawić je w foremkach.

 

Jeśli przygotujecie je w tortownicy, to dajcie mu przestygnąć ok. godzinę przed jej otwarciem.

Sos karmelowy: 
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (może być także zwykły)
  • 50 g masła
  • 125 ml śmietany kremówki (30%)

Do garnuszka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, uważając, by się nie przypalał, gdyż sos będzie gorzki. Jeśli użyjecie zwykłego cukru to podgrzewajcie go do momentu aż uzyska złoty kolor.




 
Cukier mieszamy poruszając garnuszkiem, nie używamy łyżki. Nigdy nie próbujcie gorącego karmelu, jest on bardzo gorący, możecie się dotkliwie poparzyć!

Następnie dodajemy do sosu masło i wszystko energicznie mieszamy łyżką. Zestawiamy sos z ognia i czekamy aż przestanie wrzeć. Następnie wlewamy do niego śmietankę i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Gotowe!
 

Takiego sosu możecie użyć do polania lodów, ciast, naleśników czy innych deserów. Pamiętajcie, że po włożeniu do lodówki sos gęstnieje. Możecie go podgrzać, by był rzadszy.


Swoją szarlotkę zjadłam jeszcze na ciepło polewając ją przy tym solidną porcją sosu karmelowego - było nieziemsko pysznie, a co to byłaby dopiero za rozpusta gdybym dodała jeszcze lody waniliowe. <3 Polecam!
    


8 komentarzy:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) zgadzam się, taka szarlotka na pewno będzie doskonałym dopełnieniem rodzinnego obiadu :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ty mnie zabijesz tymi zdjęciami. Ale apetyczne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana! :* cieszę się, że zdjęcia się podobają, bo czasami wydaje mi się, że są straszne :P

      Usuń
  3. Obłędne, aż wstyd przyznać że mam tą książkę i nie zauważyłam tego przepisu. Jutro odświeżam lekturę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że ja też dopiero przy okazji pieczenia tego ciasta odświeżyłam Nigellę :D ciacho zrobiłam inaczej niż ona, ale baza stanowi o tym, że jest nieziemsko dobre <3

      Usuń
  4. Aż mam ochotę na te smakołyki, podkradam przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) dziękuję i życzę smacznego :*

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj