poniedziałek, 17 października 2016

Torcik dyniowy z ananasem i kremem jogurtowym

Dynia jest niekwestionowaną królową jesieni, nie mogło zatem zabraknąć wypieku z jej udziałem. Miał być zwykły placek, a wyszedł torcik, obłędnie pyszny torcik. :)


Przy okazji wizyty w Krynicy dostałam od swojej Cioci słoiczek z marynowaną dynią i... ananasem. Uznałam, że to naprawdę niezwykłe połączenie i muszę wypróbować go w swojej kuchni. No ale nie byłabym sobą, gdybym dorzuciła tylko do środka ciasta kawałki tego owocu, chciałam by ciasto było obłędne. A co robi większe wrażenie niż tort? ;) Choć to raczej mini torcik, bo ciasto nie wyrosło bardzo wysokie, uważam, że 1 warstwa kremu w zupełności wystarczy. Placek jest aromatyczny, z piernikową nutą i dodatkiem banana, co zapewnia mu jeszcze większą wilgotność i naturalną słodycz (można ograniczyć dodatek cukru). Krem jest delikatny, subtelny w smaku, świetnie komponuje się z ciastem i ananasem. Rozkosz podniebienia, w sam raz na jesień. :)


Placek dyniowy z piernikową nutą:
  • 300 g startej dyni
  • 1 dojrzały banan
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według uznania)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dynię obieramy i ścieramy na małych oczkach, dodajemy do niej rozgniecionego banana.

Tortownicę o średnicy ok. 25 cm, lub mniejszej (ciasto będzie wyższe), wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC.

Do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy całość na jasną i puszystą masę. Następnie cały czas ubijając, powoli wlewamy olej. Do masy dodajemy następnie dynię i rozgniecionego banana. Mieszamy dokładnie kilkoma ruchami miskera.







  

Do masy jajecznej z dynią dodajemy następnie wszystkie przyprawy oraz szczyptę soli. Cały czas miksując delikatnie powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i wkładamy do piekarnika.


Pieczenie:
Temperatura - 170ºC
Czas - 45-60 minut, do suchego patyczka

Po wyłączeniu piekarnika, ciasto wyjmujemy i upuszczamy razem z blachą  na podłogę lub blat z wysokości ok. 50-60 cm. To zapobiegnie opadaniu. Studzimy w piekarniku









Krem jogurtowy:
  • 100 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 300 g serka naturalnego (np. Bieluch)
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
Śmietanka powinna być wyjęta z lodówki bezpośrednio przed ubijaniem. Dodajemy do niej cukier puder i ubijamy na sztywno. Następnie delikatnie dodajemy ekstrakt z wanilii, serek oraz jogurt i ubijamy całość.

Krem nie jest bardzo gęsty, ale nie spływa z ciasta. Można włożyć go do lodówki, gdy ciasto jeszcze stygnie.



Dodatki:
  • ananas świeży lub z puszki 
  • 20-30 g pestek dyni

Gdy ciasto wystygnie przekrawamy je na połowę wzdłuż. Możecie też upiec 2 lub 3 blaty, jeśli chcecie, by tort robił wrażenie. :)



Na ciasto wykładam równomiernie kawałki ananasa, lekko nasączając spody sokiem. Następnie wykładam na blat ok. 1/2 kremu, tak by nie spływał po bokach. Przykrywam go drugą częścią ciasta.









Na wierzchu powoli i delikatnie rozprowadzam pozostały krem, zaczynając od środka i delikatnie wykonując okrężne ruchy łyżką, by krem delikatnie osiadł na bokach tortu.


Na rozgrzaną patelnię wrzucam ok. 30 g pestek dyni i podprażam je, do uzyskania złotawego koloru. Studzę je i wykładam na wierzch tortu - gotowe!


Tort wstawiam do lodówki na przynajmniej 2-3 h przed podaniem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)

 

10 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda! i ten krem oh! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Krem jest mega uniwersalny i bardzo smaczny, sprawdzi się na każdym torcie :)

      Usuń
  2. ehm zamiast piec dopiero w sobotę - zrobię to najpóźniej w środę - namówiłaś mnie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :D życzę miłego pieczenia i zajadania :*

      Usuń
  3. Połączenie ananasa z tym ciastem fajne. Torcik wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana :* dynia i ananas naprawdę fajnie się komponują, warto spróbować :)

      Usuń
  4. Wygląda obłędnie :) Połączenie ananasa z dynią- super :) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :*
      Polecam z całego serca :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jejku, dziękuję <3 jak cudownie to słyszeć (czytać :D) :*

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj