wtorek, 25 października 2016

Bolognese z pieczarkami

Dziś Światowy Dzień Makaronu, więc musi pojawić się przepis, który odpowiednio uczci to mączne cudo! Inspiracją było sycące bolognese z książki "Kudłaci Kucharze na diecie".



Na blogu trwa właśnie #FestiwalWłoch, co oznacza, że przez najbliższy tydzień na blogu pojawiać będą się jedynie włoskie potrawy. Dobrze się złożyło, że w tym czasie wypada święto, które docenia niezwykły produkt, jakim jest makaron. Dzisiaj przepis na smaczny sos bolognese z dodatkiem moich ukochanych pieczarek. To nie klasyczny przepis, ale jest równie wyśmienity jak oryginał. Trochę odchudzony, ale na pewno nie ze smaku. Lekko ostry i rozgrzewający, idealny na chłodne, jesienne dni - polecam! :)
 
Bazą do stworzenia dania był przepis z książki "Kudłaci Kucharze na diecie"



Sos bolognese:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250 g pieczarek
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki chilli
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody z gotowania makaronu
  • sól i pieprz
  • ok. 100 g makaronu (2 porcje)
Cebulę oraz czosnek obieramy i rozdrabniamy w malakserze lub siekamy drobno. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki.










Do rondelka z nieprzywierającym dnem dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, gdy się rozgrzeje wrzucamy cebulę, czosnek i seler naciowy. Podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną.


Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, lekko solimy, tak by pieczarki puściły wodę. Podsmażamy do momentu wchłonięcia się całego płynu. Warzywa przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.


Do tego samego rondelka dodajemy 1 łyżkę oliwy i partiami wrzucamy mięso mielone doprawiając je solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż odparuje cały płyn, a mięso uzyska ładny kolor.


Następnie do mięsa dorzucamy odstawione wcześniej na bok warzywa. Podsmażamy wszystko chwilę, do połączenia się smaków i wlewamy szklankę wina i bulionu. Pozwalamy całości się zagotować i odparować alkoholowi, dodajemy przecier pomidorowy oraz passatę, zioła i przyprawy oraz odrobinę soli i sporo pieprzu.



Zagotowujemy całość i zmniejszamy ogień. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

W czasie, gdy sos bulgocze na ogniu, gotujemy makaron al dente np. penne lub spaghetti. Pamiętając, by pod koniec gotowania zostawić 2 łyżki wody spod makaronu do zagęszczenia sosu.


Gdy sos będzie już niemal gotowy, dodajemy do niego 2 łyżki wody spod makaronu, która dzięki zawartości skrobi zagęści nasz sos, gotujemy 2 minuty i gotowe!


 
Ja najbardziej lubię jeść ten sos z głębszej miseczki, oczywiście z moim ukochanym penne. Sos wykładam na makaron, lekko obsypuję całość startym parmezanem i dekoruję listkami bazylii - pyszności! :)


16 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie :) prawda, to danie idealnie nadaje się na rodzinny obiad!
      Ściskam cieplutko :*

      Usuń
  2. O to muszę koniecznie spróbować bo nigdy nie dawałam pieczarek :) i zawsze mam dylemat jeśli chodzi o czerwone wino - wolę wypić ;), a tak na poważnie to zawsze się zastanawiam czy takie danie z dodatkiem wina można dać dzieciom? a dwóch obiadów nigdy mi się nie chce gotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, pieczarki świetnie się tu sprawdzają :)

      Jeśli chodzi o czerwone wino to alkohol wyparowuje pod wpływem temperatury, więc bez obaw można podać takie danie dzieciom :) nie ma potrzeby gotować 2 oddzielnych.

      Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź :) może spróbuję następnym razem :)

      Usuń
    3. Nie ma sprawy, życzę smacznego :*

      Usuń
  3. Czułem, że zbliża się coś wyjątkowego. Nie sądziłem, że będzie to światowy dzień makaronu. Szkoda, że przez ostatnie dwa dni opychałem się spaghetti al ragu, a dziś muszę głodować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no, w światowy dzień makaronu nie można głodować! trzeba to uczcić np. penne, skoro 2 dni było spaghetti :D

      Usuń
  4. Wygląda smakowicie. Podrzucę komuś przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Będę wdzięczna :) :*

      Usuń
  5. Pastafarianie dzisiaj świętują? Szczerze wolę carbonarę ale bez bolognese moje dzieci nie wyobrażają sobie życia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, dziś święto wszystkich makaroniarzy ;)
      Ja przyznam, że też wolę carbonarę, ale makaron zjem zawsze i ze wszystkim :D

      Usuń
  6. pysznie wyglada! btw- super pomysl z tygodniem włoskim <3 Pozdrawiam, karolina!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! <3
      Kocham włoską kuchnię, więc pomysł przyszedł sam :D ściskam :*

      Usuń
  7. Takie dania uwielbiam. Pyszny przepis. Włoskie dania lubię :) Super pomysł na włoskie klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :*
      przepis z Twoimi ulubionymi pieczarkami :D

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj