środa, 7 września 2016

Zupa pieczarkowa z makaronem

Pozostając w grzybowo-jesiennych klimatach dziś zapraszam na moją ukochaną zupę - pieczarkową! Palce lizać! :)



Za grzybami nie przepadam, ale pieczarki uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i dodawać do wszystkiego. Nie przypominam sobie jednak, by zupa pieczarkowa gościła kiedykolwiek na stole w moim rodzinnym domu. Zaczęłam ją gotować dopiero po wyprowadzce od rodziców. Podczas eksperymentów przewinęło się kilka jej wersji, także z ulepszaczami, ale dzisiejszy przepis jest najlepszy! Od początku do końca robiona przeze mnie, bez polepszaczy, delikatna, lekko słodka od śmietanki, pachnąca, pyszna. Po prostu wspaniała - polecam fanom pieczarek i nie tylko. :)


Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny.

Bulion drobiowy:
  • 2 tylne części z kurczaka - ok. 600-700 g
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej w paskach - 400 g (może być także świeża)
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki lubczyku (u mnie mrożone liście)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1,5 l wody
  • sól himalajska i świeżo zmielony pieprz
Kurczak myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą i pieprzem. Układamy na półmisku żaroodpornym lub w naczyniu i pieczemy do uzyskania ładnego koloru.



Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką górną
Czas - 45 minut



Wszystkie warzywa można umieścić w malakserze i rozdrobnić lub pokroić tradycyjnie - cebulę kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w grubsze plasterki, czosnek obieramy z łupinek, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. W większym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek wrzucamy do niego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą.



Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok. 45 minut.



Po tym czasie bulion przecedzamy do większego garnka. Powinno wyjść ok. 1 l bulionu. Spróbujcie i jeśli jest mało doprawiony, to dodajcie sól i pieprz. Jeśli smak jest zbyt mało wyrazisty możecie użyć także bulionetki, ale nie jest to niezbędne.  



Zupa pieczarkowa:
  • 1 l bulionu drobiowego z powyższego przepisu lub 1 l bulionu warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki (30%)
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • sól i pieprz
Cebulę obieramy i rozdrabniamy w malakserze lub drobno siekamy metodą tradycyjną. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy na nią cebulę. Przesmażamy do momentu aż zmięknie i się zeszkli.


Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki, gdy cebula zmięknie wrzucamy je na patelnię i całość solimy, by pieczarki puściły wodę. Podsmażamy wszystko do momentu, gdy pieczarki wchłoną niemal całą wodę. Doprawiamy je porządnie solą i pieprzem.


Gdy na patelni będzie jeszcze nieco płynu wlewamy na nią śmietankę i wszystko energicznie mieszamy. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu do połączenia się smaków.


Bulion zagotowujemy i dodajemy do niego zawartość patelni. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy natką pietruszki. Zupę zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe!


Ja swoją zupę wzbogacam o mięso z bulionu. Obieram kurczaka ze skóry i dzielę na drobne części, następnie wkładam je na spód miseczki. Pieczarkową najbardziej lubię jeść z makaronem nitkami, więc następnie dokładam do miseczki sporą porcję makaronu. Dzieła dopełniają solidne chochelki zupy z ogromną ilością pieczarek. Po prostu niebo w gębie! :)




Zupa jest bardzo delikatna, co zawdzięcza śmietance, ale ma w sobie mnóstwo smaku z aromatycznego bulionu i przesmażonych z cebulką pieczarek. Jest treściwa i bardzo smaczna, zasmakuje całej rodzinie! Smacznego! :)


 

6 komentarzy:

  1. Zupa pieczorkowa mniam trzeba jutro gotować

    http://blog.mpiserwis.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zupa ugotowana i smakowała :) pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis. Taki na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana :* na bogato lubię najbardziej :D

      Usuń
  3. Uwielbiam zupę pieczarkową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się, to także zdecydowanie moja ukochana zupa :D

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj