poniedziałek, 26 września 2016

Krem z pieczarek

Pieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3



Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście do tematu pozwoliło mi wyeliminować poprzednie błędy i doprowadzić całość do perfekcji. Wyszło niesamowicie - polecam!

Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny.
Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ
Zupa krem z pieczarek:
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia
  • pół łyżeczki natki pietruszki
  • sól i pieprz

Pieczarki myjemy i kroimy na półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Smażymy aż zmięknie.


Gdy cebula będzie już zeszklona i miękka, dodajemy pieczarki. Lekko je solimy i pieprzymy i smażymy aż do całkowitego odparowania płynu.










Gdy pieczarki i cebula będą już gotowe zalewamy je śmietanką, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy pieczarki na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeszły.




Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przestygnięte pieczarki, zagotowujemy całość i gotujemy 2-3 minuty. Pozwalamy zupie przestygnąć przed blendowaniem, by nie stępić nożyków blendera.


Gdy zupa przestygnie dodajemy blendujemy całość na gładko, a następnie dodajemy pietruszkę i kilkoma szybkimi ruchami blenderami mieszamy ją w zupie. Gotowe!









W tej zupie najbardziej lubię to, że mimo bulionu smak pieczarek jest bardzo wyrazisty. Jest tak wspaniała, że zajadam ją bez żadnych dodatków. Ale myślę, że świetnie sprawdziłyby się tu grzanki, chipsy z cheddara czy chrupiący boczek. Smacznego! :)






2 komentarze:

  1. Składniki fajne, ale miss koloru to ona nie zostanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Prawda, ale nie wygląd, a smak się liczy :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj