sobota, 24 września 2016

Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro

Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy krem z jej użyciem. :)

 
Jesień nie jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej, gdy człowiek przychodzi zziębnięty i przemoczony z dworu niż miseczka pysznej, rozgrzewającej od środka zupy - pycha! :)


 
Ten przepis to moja ulubiona wersja zupy krem z dyni. Mama zawsze przygotowywała w domu zupę na słodko i właśnie taki smak dyni lubię najbardziej. Mama używała zwykłego mleka, a ja pokusiłam się o to kokosowe. Efekt? Piorunujący!

Zupa krem z dyni na słodko:
  • 500 g dyni
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego i 1 łyżka cukru
  • 400 ml mleka koksowego lub ok. 250 ml zwykłego
  • 50-100 ml śmietanki kremówki (30%)
Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika



Pieczenie:
Temperatura - 200ºC
Czas - 20 minut
 
 
Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko przypieczona i wrzucamy ją do garnka. Całość zalewamy mlekiem kokosowym lub zwykłym, dodajemy łyżkę cukru i zagotowujemy.
 
 
Zupę gotujemy ok. 10 minut aż dynia będzie się rozpadać. Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie dokładnie ją blendujemy.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na tym etapie musicie zadecydować czy odpowiada Wam gęstość zupy, jeśli jest w porządku to możecie już zajadać, jeśli jednak zupa wydaje się Wam za gęsta to dodajcie do niej śmietankę lub mleko i ponownie zagotujcie.
 

 
Zupa smakuje niemal jak dyniowy budyń i jest wyśmienita! Według mnie dzieci się w niej zakochają, bo jest aksamitna, delikatna i słodka. Ja zajadam ją z maślanymi herbatnikami - mniam! :)


___________________________________________________________________

Ten przepis to ulubiona zupa krem Dominika, pyta mnie o nią cały rok, a gdy wreszcie nadchodzi czas jesieni nie chce słyszeć o żadnej innej zupie niż dyniowej. Zupa jest na bulionie na ostro i przyznam, że i ja stałam się jej wielką fanką. :)
 
Moja zupa jest przyrządzana na bulionie drobiowym, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny.
 
Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ
 
Zupa krem z dyni na ostro:
  • 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 
  • 500-600g dyni
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz
  • śmietana kremówka do dekoracji

Do bulionu można dodać jeszcze bulionetkę, jeśli jest zbyt mało wyrazisty, ale nie jest to koniecznie.
 
Nie jestem fanką bardzo gęstych zup, ta jest nieco rzadsza, jeśli wolicie bardziej zawiesistą konsystencję - dodajcie mniej bulionu. 
 
Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika.
 

Pieczenie:Temperatura - 200ºC
Czas - 20 minut
 
 
Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być miękkie i przypieczone, przekładamy je do większego garnka z bulionem. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz i zagotowujemy. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie dajemy zupie przestygnąć i tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy warzywa. Gdy zupa nieco przestygnie blendujemy ją na gładko. 
 

 
 
 
 
 
 
 
Jest idealna! Lekko ostra, aromatyczna, pełna smaku - najlepsza zupa krem z dyni! Swoją podaję z kleksem śmietanki i chrupiącym boczkiem, ale sprawdzą się też grzanki czy groszek ptysiowy.
 
Smacznego! :)
 


 

4 komentarze:

  1. mniam! ta na ostro mi się bardzo podoba ale zrobię obydwie wersje - dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej zrobić obie i zdecydować, który smak bardziej odpowiada. 😊 Życzę smacznego! 😘

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj