niedziela, 7 sierpnia 2016

Wegańskie lody - 2 smaki

Wegański przepis, który w sumie przez przypadek jest wegański, gdyż połączenie tych składników wydało mi się po prostu niezmiernie pyszne i raczej nie miało to nic wspólnego z przejściem na wegańską dietę. Ale mam nadzieję, że osoby, które z niej korzystają zainteresuje ten przepis. :)
 

Banany to moje ukochane owoce - są nie tylko pyszne, bogate w cenne składniki, ale też bardzo dobrze sprawdzają się w wypiekach, deserach i w przygotowaniu wegańskich lodów. Tzw. "nice cream" to po prostu zblendowane zamrożone banany z dowolnymi dodatkami. Nie zawierają dodatkowego cukru, krowiego mleka czy śmietanki. Za to można dodać do nich mleko sojowe, migdałowe czy kokosowe. Dlatego, gdy zrobiłam domowe mleko kokosowe postanowiłam, że wykorzystam je do zrobienia lodów. W domu zalegało mi awokado i banany, kilka brzoskwiń, więc przepis wymyślił się sam. Domowe lody są nieporównywalnie smaczniejsze i zdrowsze niż te, które możecie znaleźć w sklepach. Wszystko dlatego, że sami dobrze wiecie, co się w nich znajduje. Poza tym możecie też dowolnie zmieniać składniki, wymyślać najróżniejsze konfiguracje, dostosować poziom słodyczy do własnych upodobań. Idealne rozwiązanie na lato! :)

 1 smak - lody bananowo-brzoskwiniowe:
  • 5 bananów
  • 4 brzoskwinie
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • rozdrabniacz, blender lub mikser dobrej jakości
  • mleko kokosowe do rozrzedzenia masy po zamrożeniu

Nie ma co ukrywać, do zrobienia tych lodów potrzebny jest dobry sprzęt, najlepiej mikser lub rozdrabniacz, który poradzi sobie z mrożonymi owocami.

Banany powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Obierzcie je ze skórki, pokrójcie w plastry i włóżcie do woreczka z zamykaniem, a następnie do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc. Banany wyjmuję z lodówki na kilka minut przed rozdrabnianiem, przed użyciem uderzam w nie tłuczkiem do mięsa, by dodatkowo je pokruszyć.

Brzoskwinie myję, ale nie obieram ich ze skórki, lubię, gdy lody mają "ciapki". Wyjmuję pestki, owoce kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam na mus. Dolewam do niego łyżkę ekstraktu z wanilii. To już prawie koniec, jeszcze tylko banany. ;)







Do musu brzoskwiniowo-waniliowego dodajemy zamrożone banany, najlepiej partiami, tak by sprzęt się nie "zakrztusił" zbyt dużą ilością mrożonych owoców. Miksujemy na gładko.


Im dłużej będziecie je miksować, tym lody będą bardziej napowietrzone, a dzięki temu smaczniejsze. Zmiksujcie wszystkie owoce i gotowe!


Z podanej ilości wychodzi ok. 1 l lodów. Podajcie je od razu lub np. przełóżcie do domowych foremek na lody lub większego opakowania.
 


Jeśli włożycie je do dużego opakowania, to przed podaniem wystawcie je na ok. 10 minut do temperatury pokojowej i ponownie zblendujcie np. z dodatkiem odrobiny mleka kokosowego, dzięki czemu ponownie uzyskacie cudownie lekką i napowietrzoną konsystencję. I bez tego są pyszne, ale jednak mocno zmrożone, więc uważajcie na zęby. :D

2 smak - Lody z awokado, bananów i mleka kokosowego: 
  • 2 zamrożone banany
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 szklanka domowego mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  • ulubione dodatki np. 1 łyżka kakao, pokrojona na małe kawałki czekolada, likier miętowy etc.

Banany obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do opakowania lub zamykanego woreczka i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 h lub całą noc. Jeśli zamrozicie je całą noc, to następnego dnia wyjmijcie je na ok. 15 minut przed przyrządzaniem lodów.








Gdy banany będą już zmrożone wyjmujemy je z woreczka i wkładamy do misy blendera/malaksera. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką przekładamy miąższ do misy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i blendujemy na gładką masę. Im dłużej będziecie je miksować, tym lody będą bardziej napowietrzone, a dzięki temu smaczniejsze.


 Już w takiej formie smakują pysznie, ale warto spróbować i dodać np. ulubione dodatki. Lody nie są bardzo słodkie, stąd dodatek cukru pudru. Śmiało możecie dosypać do nich łyżkę kakao czy dorzucić do nich np. pokruszoną czekoladę lub bezy, a także dodać kroplę likieru miętowego i stworzyć wyjątkową kompozycję smakową. Ogranicza Was tylko wyobraźnia.

Lody przekładamy do pojemnika i mrozimy, przed podaniem wystawiamy na ok. 10 minut do temperatury pokojowej i ponownie blendujemy z odrobiną mleka kokosowego, dzięki czemu ponownie uzyskamy cudownie lekką i napowietrzoną konsystencję.


Z podanej ilości wychodzi ok. 0,5 l lodów.

Dodatki:
  • wafelki do lodów
  • kilka drobno pokrojonych owoców np. truskawki, brzoskwinie
  • domowa bita śmietana kokosowa 
Domowa bita śmietana jest pyszna, ta kokosowa jeszcze lepsza niż zwykła, a zrobienie jej zajmuje dosłownie chwilkę! :)

Domowa bita śmietana kokosowa:
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego
  • 100 ml śmietanki kremówki (30-36%)
  • 1-2 łyżki cukru pudru (w zależności od upodobań)
Do naczynia wlewamy mleczko, dodajemy cukier i śmietanę. Wszystko ubijamy mikserem na sztywno. Gotowe

Do wafelków nakładam po 1 dużej kulce lodów o każdym smaku, na wierzchu układam owoce, a całość traktuję solidną porcją kokosowej śmietany. Pycha! :)



Do zamrożonych bananów śmiało można dodać masło orzechowe, czekoladę, mleczko kokosowe i wiórki lub każde sezonowe owoce - lody będą pyszne i zdrowe! No i co najważniejsze nie będą miały tyle kalorii, co te tradycyjne robione ze śmietanki. Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Lody bananowo - brzoskwiniowe, to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardziej mi smakowały 😁 a takie proste do zrobienia!

      Usuń
  2. Świetny przepis na zdrowy deserek! :) Czasem też tak mam, że przez przypadek wychodzi mi wegańskie danie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana 😘 no właśnie zupełnie tego nie planowałam, a wyszło po wegańsku, Ale najważniejsze, że smacznie 😁

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj