26 sierpnia 2016

Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami



Ten deser trochę mija się z tym, czym jest prawdziwy deser tiramisu, ale wierzcie mi jest równie pyszny! Nie używam surowych jajek i mascarpone, a jedynie śmietanki i jogurtu, dzięki czemu masa jest bardziej lekka i nie trzeba martwić się salmonellą. Dodatek owoców, w tym przypadku jagód, przełamuje słodycz i świetnie komponuje się z biszkoptami zamoczonymi w kawie i likierze kokosowym. Do masy dodaję wiórki kokosowe, dzięki czemu deser zyskuje kolejny kokosowy aromat. Jest naprawdę pyszny - polecam z całego serca! 😊

Kokosowo-jagodowe tiramisu:
  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów (2 x 120 g)
  • 200ml espresso
  • ok. 60ml likieru kokosowego (np. domowego)
  • ok. 2,5 szklanki jagód
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %)
  • 400ml jogurtu greckiego
  • 6-8 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek wiórek kokosowych


Zaparzamy ok. 200ml espresso, pozwalamy mu lekko przestygnąć, a następnie wlewamy do niego likier kokosowy. Odstawiamy na bok.

Jagody przekładamy do miseczki, lekko rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na bok.


Do dużej miski wlewamy śmietankę i wkładamy ją na 2-3 minuty do zamrażalnika, by miska się ochłodziła. Następnie wyjmujemy ją, dosypujemy cukier puder (6 lub 8 łyżek w zależności od tego jak słodkie desery lubicie) i ubijamy na sztywno, ale tak, by się nie rozwarstwiła.


Gdy śmietanka będzie już ubita, dodajemy do niej wiórki oraz jogurt grecki. Kilkoma szybkimi ruchami miksera łączymy wszystkie składniki.



Przygotowujemy ok. 6-8 szklaneczek lub 4-6 większych pucharków. Zaczynamy układanie warstw.

Na spód każdej szklanki wykładamy ok. 1 łyżkę jagód. Następnie po 2 biszkopty zamoczone wcześniej w kawie z likierem. Następnie wykładamy 2-3 łyżki masy jogurtowej. Kilkukrotnie uderzamy lekko dnem szklanki o blat, by pozbyć się powietrza spomiędzy warstw. Następnie ponownie nakładamy jagody, 2-3 biszkopty oraz masę jogurtową.


Górę można posypać czekoladą, prażonymi wiórkami kokosowymi lub posypać kakao. Ja nie dodaję już nic, ale możecie ułożyć na górze też kilka jagódek. Pucharki wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 h przed podaniem.

Ten deser świetnie sprawdza się także w wydaniu bez dodatku kokosa i likieru kokosowego. Zamiast jagód można użyć malin, jeżyn, truskawek czy mango. Zamiast likieru kokosowego np. amaretto lub innego ulubionego likieru.

To taka spolszczona wersja tiramisu, ale przepis na oryginalny deser też niedługo znajdzie się na blogu. Tak czy siak zachęcam do wypróbowania jego kokosowo-jagodowego odpowiednika i życzę smacznego!

Wydrukuj

1 komentarz:

  1. Wygląda niesamowicie! Mam akurat likier kokosowy, na jagódki do lasu i robię ten deser!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger