1 sierpnia 2016

Gumi-jagodowe ciasto kokosowe



Na pomysł na to ciasto wpadłam pod wpływem impulsu, w sklepie włożyłam do koszyka borówki i postanowiłam, że musi powstać z nich coś pysznego. Pomyślałam o kolorze fioletowym i do głowy przyszły mi "Gumisie" . Nucąc piosenkę z bajki pomyślałam, co może pasować do tych owoców i padło na kokos. Zrobiłam niezbędne zakupy i zabrałam się za pieczenie. Efekt jest nieziemski! Krem jest mega pyszny i uniwersalny, bo może posłużyć także do nadziania naleśników czy przyrządzenia szybkich deserów w pucharkach. Polecam!

Spód kokosowy:
  • 4 jajka o temperaturze pokojowej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowym - ok. 30g
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier. Całość ubijamy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy wiórki i mieszamy. Na sam koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Gotowe!



Ciasto wylewamy do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.



Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 25 minut

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia.


Dodatki:
  • 2 galaretki o smaku jagodowym mp. Winiary
  • 150g borówek lub jagód
  • likier kokosowy np. domowej roboty do nasączenia ciasta - ok. 0,3 szklanki

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki lub jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Gdy ciasto będzie już wystudzone równomiernie nasączamy je likierem kokosowym i odkładamy na bok.


Krem jogurtowo-kokosowy:
  • 400g jogurtu greckiego
  • 250ml śmietany kremówki (30%)
  • 170g wiórek kokosowych
  • 6 łyżek cukru pudru
Do miski przekładamy jogurt grecki i wsypujemy do niego wiórki kokosowe, całość blendujemy na dość gładką masę (na ile pozwoli Wam blender). W osobnym naczyniu umieszczamy zimną śmietankę oraz cukier puder, całość ubijamy na sztywno.

Ubitą śmietanę dodajemy do jogurtu z kokosem i kilkoma szybkimi ruchami łączymy dokładnie wszystkie składniki.

Krem wykładamy na ciasto. Jeśli jest go nieco za dużo możecie wykorzystać go do zrobienia pysznych deserów w pucharkach. Świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do naleśników.


Na kremie układamy borówki lub jagody, choć w tym przepisie sprawdzą się także maliny czy truskawki, na górę wylewamy lekko stężałą galaretkę. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.



Ciasto jest śliczne i bardzo smaczne. Nasączone, mocno kokosowe, z owocowym akcentem - pyszne! Polecam bardzo! 😊



Jak nie marnować jedzenia:

Jeśli nie zużyjecie całego kremu i galaretki to wykorzystajcie je do tego szybkiego deseru w pucharkach
  • kilka łyżek kremu kokosowego
  • galaretka o dowolnym smaku
  • ok. 100g borówek lub innych owoców
  • biszkopty lub herbatniki
Na spód pucharka wykładamy pokruszone herbatniki lub biszkopty, na to wykładamy kilka łyżek kremu kokosowego, następnie owoce, a całość zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała, a krem zgęstniał. Szybki i smaczny deser gotowy!

Wydrukuj

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł, ciasto wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie <3 jest też bardzo smaczne, zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  2. Mega! Może się w końcu przełamię do pieczenia ciast :D jeszcze żadnego w życiu nie zrobiłam, ale to wygląda tak dobrze, że chyba się skuszę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby mi bardzo miło, gdyby Twoje pierwsze pieczenie było z moim ciastem :D hahaha :D ogółem sam spód robi się bajecznie łatwo, a reszty naprawdę nie da się zepsuć, a efekt niesamowity :)

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger