wtorek, 16 sierpnia 2016

Faszerowane bataty i letnia sałatka z arbuza z fetą

Fascynacja batatami trwa, więc pojawia się kolejny przepis z ich wykorzystaniem oraz sałatka zainspirowana przepisem Minta Eats. ;)




Wraz z Dominikiem uwielbiamy bataty i po purée, frytkach oraz zupie z ich wykorzystaniem musieliśmy wypróbować czegoś nowego, stąd przepis na faszerowane słodkie ziemniaczki. Mięso mielone, warzywa, ulubiony ser i wyżerka gotowa! Do tego bardzo orzeźwiająca, letnia sałatka z arbuzem, fetą oraz miętą - miodzio! :)

 Bataty:
  • 4 większe bataty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
Bataty szorujemy, a następnie przekrawamy na pół wzdłuż. Układamy w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry, polewamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika.



Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 25-30 minut

Po upieczeniu dajemy im wystygnąć, a następnie delikatnie wydrążamy miąższ zostawiając po ok. 0,5 cm od krawędzi skórki.










Farsz:
  • 2 cebule - biała + czerwona
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 250 g pieczarek
  • 400 g mięsa wołowego (może być także wołowo-wieprzowe)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • wydrążony miąższ z batatów 
  • 50 g mozzarelli (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
Wszystkie warzywa oprócz pieczarek myjemy, obieramy i wkładamy do malaksera i drobno rozdrabniamy. Jeśli nie macie rozdrabniacza to po prostu drobno je posiekajcie. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i dodajemy rozdrobnione warzywa. Podsmażamy do miękkości, a następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż odparuje cały płyn.


Warzywa odgarniamy na bok i na środek patelni wrzucamy połowę porcji mięsa, podsmażamy do uzyskania koloru. Następnie dodajemy kolejną porcję i podsmażamy z warzywami do uzyskania koloru.










Do farszu dodajemy przeciśnięty przez praskę miąższ z batatów i doprawiamy - chilli, ziołami oraz kuminem, solą i pieprzem. Podsmażamy wszystko do połączenia się smaków. Wyłączamy ogień i odstawiamy farsz na bok. Jeśli nie jesteście akurat na diecie to możecie do niego dodać ok. 50 g startej na tarce mozzarelli, ale i bez sera farsz jest bardzo dobry. :)

Następnie bierzemy każdą skórkę z batata i nakładamy do niej po ok. 4-5 łyżek farszu (lub więcej jeśli wystarczy farszu), górę posypujemy startym na tarce cheddarem, mozzarellą lub innym ulubionym serem. Układamy na tym samym naczyniu, w którym piekliśmy bataty i wkładamy do piekarnika.










Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 15 minut

W czasie, gdy bataty się zapiekają możemy przygotować sałatkę. A gdy się upieką wyglądają tak. :)


Letnia sałatka z arbuzem i fetą:
  • ok. 300 g arbuza
  • ok. 100 g pomidorków koktajlowych
  • ok. 50-100 g fety
  • ok. 200 g mixu ulubionych sałat
  • ok. 100 g rukoli
  • 2-3 pęczki posiekanej mięty
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
Arbuza odpestokowujemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na połowę. Sałaty, rukolę i miętę myjemy oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Miętę siekamy drobno.

Cytrynę sparzamy we wrzątku. Dressing przygotowujemy mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny lub ocet winny, miód oraz sól i pieprz. Na półmisku układamy sałaty, rukolę oraz miętę, następnie dodajemy arbuza oraz pomidorki. Na wierzch kruszymy fetę (według uznania), całość polewamy dressingiem, a na koniec ścieramy na sałatkę skórkę otartą z połowy cytryny. Gotowe!


Gdy bataty są gotowe wykładamy je na talerz i polewamy ketchupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym. Do tego sałatka i idealny obiad gotowy!  


Bataty są ostre i pełne różnorodnych smaków. Oczywiście do farszu możecie dodać swoje ulubione składniki i przyprawy. Sałatka zaś jest niesamowicie orzeźwiająca, lekka, łączy smak słony, słodki i kwaśny - wyśmienita! Fantastycznie współgra z ostrymi batatami. Polecam z całego serca! :)


11 komentarzy:

  1. Bataty są super! Jadam pod każdą postacią i chętnie wykorzystam kolejną inspirację z nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Ta wersja jest naprawdę pycha, ale można dowolnie zmieniać nadzienie w zależności od tego, na co aktualnie mamy ochotę :)

      Usuń
  2. Super przepis. Zrobię z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, ale ja bym pewnie wykorzystała tradycyjne ziemniaczki, bo do batatów się zraziłam (są dla mnie za słodkie...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 rozumiem Cię, moje pierwsze podejście do batatów też skończyło się 1,5 roczną przerwą w romansie. Dopiero kiedy przetarłam je przez praskę, dodałam kumin i chilli wyszło puree idealne, które ubóstwiam ❤ przyprawy dodają niezwykłego aromatu i bataty nie są już tak słodkie 😊

      Usuń
  4. Mmmm.. uwielbiam Twoje przepisy i inspiracje! Kolejna rzecz na listę do wypróbowania! <3
    P.S. Przy okazji - nominowałam Twój blog w Liebster Awards, szczegóły u mnie w najnowszym poście. Zapraszam do zabawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana bardzo Ci dziękuję <3 jest mi baaardzo miło! :*
      Już lecę czytać, dzięki! :D

      Usuń
  5. bardzo lubię bataty i chętnie wykorzystam przepis :)

    pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło 😊 smacznego i pozdrawiam 😘

      Usuń
  6. Myślałam, że to zapiekanki ;D wyglądają super <3

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj