środa, 24 sierpnia 2016

Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli

Po wizytach w ulubionym bistro z bajglami sama zapragnęłam przygotować je w domu. Kilka prostych dodatków, niezastąpiony przepis Pani Doroty z Moje wypieki i powstało prawdziwe cudo! <3



Uwielbiam domowe pieczywo, więc pomyślałam, że muszę odhaczyć także bajgle, skorzystałam ze sprawdzonego przepisu i dodałam do niego kilka pysznych dodatków - kurczaka w chrupiącej, sezamowej panierce i nieziemsko smaczną konfiturę z czerwonej cebuli. Tego po prostu trzeba spróbować! Chociaż bajgle śmiało możecie zajadać z serkiem, łososiem, wędlinką czy dżemem - są pyszne!



Domowe bajgle - przepis zaczerpnięty z Moje wypieki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 300 ml wody
Oraz:
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko rozbełtane z 1 łyżką wody, do posmarowania
  • sezam, mak i inne ulubione ziarna do posypania

Mąkę mieszamy z drożdżami, następnie dodajemy resztę składnik i wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Formujemy kulę i przekładamy je do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - ok. 1,5 h.




Gdy ciasto wyrośnie Pani Dorota zaleca podzielić ciasto na 10 równych kawałków, ja skłaniałabym się jednak ku 5-6 większym bajglom. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i w środku każdej robimy otwór. Okręcamy ciasto na jednym palcu, a gdy dziura się rozszerzy - dwoma.


Bajgle kładziemy na oprószonej mąką blaszce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.


Gdy bajgle będą już niemal gotowe w szerokim garnku zagotowujemy 2 litry wody i rozpuszczamy w niej 1 łyżkę cukru. Wodę doprowadzamy do wrzenia, a następnie delikatnie kładziemy na niej wyrośnięte bajgle. Powinny gotować się po ok. 1-2 minuty z każdej strony. Po tym czasie wyjmujemy je na papier do pieczenia lub folię do czasu, gdy nie odciekną.



Gdy bajgle będą już wysuszone układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem z wodą i posypujemy nasionami.


Pieczenie:
Temperatura - 200ºC
Czas - ok. 12 - 15 minut, aż będą lekko złote


Po upieczeniu bajgle studzimy na kratce.




W czasie, gdy bajgle wyrastają można zająć się przygotowywaniem konfitury oraz kurczaka. Konfitura z czerwonej cebuli to fantastyczny dodatek do mięs, pasztetów i wędlin. Jest pyszna i rozpływa się w ustach - polecam!

Konfitura z czerwonej cebuli:
  • 800 g czerwonej cebuli
  • 3-4 łyżki miodu
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy do niej masło. Gdy się rozpuści wykładamy na nią całą cebulę. Nieco ją solimy i smażymy do czasu aż się zeszkli.










Następnie cebulę doprawiamy tymiankiem i smażymy ją na większym ogniu przez ok. 15-20 minut często mieszając do czasu aż zmięknie i lekko się skarmelizuje. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny oraz 3 łyżki miodu, sól i pieprz, mieszamy i smażymy do czasu aż cały płyn odparuje.





Próbujemy, jeśli konfitura jest zbyt kwaśna dodajemy jeszcze jedną łyżkę miodu. Dodajemy sól i pieprz. Smak powinien być zrównoważony, delikatnie słodki z wyczuwalną nutą tymianku. Gotowe!



Konfiturę przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Bierzemy się za przygotowanie kurczaka.

Pierś z kurczaka w chrupiącej sezamowej panierce:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka chilli
  • ok. 30 g cheddara
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszelkich błonek, chrząstek i tłuszczu. Z jednej piersi powinny wyjść ok 3 kotleciki. Najpierw przekrawamy ją na pół odcinając polędwiczkę, a następnie jeszcze raz wzdłuż na połowę.

Każdy kawałek ubijamy przez folię spożywczą na grubość ok. 1,5-2 cm. Solimy i pieprzymy z każdej strony.

Przygotowujemy 4 talerze. Pierwszy - na mąkę wymieszaną z chilli oraz odrobiną soli i pieprzu. Drugi - na jajko rozbełtane z odrobiną wody i startym na małej tarce cheddarem, trzeci - na bułkę tartą wymieszaną z sezamem oraz czwarty - na gotowe kotleciki.

I tak najpierw każdy kawałek obtaczamy w mącę i przyprawach, następnie dokładnie w jajku z serem i na końcu w bułce tartej oraz sezamie. Układamy obok siebie na talerzu. Jeśli nie zużyjecie wszystkich kotlecików od razu to przykryjcie je folią spożywczą i wstawcie do lodówki.


Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, tak by były złoto-brązowe. Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym.



Możemy zabierać się za składanie bajgli! :)

Tak naprawdę możecie dodać do nich wszystko, ale nasze wyglądały następująco:
  • bajgle przekrawamy na połowę
  • spód smarujemy ulubionym sosem lub ketchupem
  • nakładamy odrobinę pokrojonej sałaty lodowej
  • nakładamy kurczaka w sezamie
  • nakładamy kawałek pomidora
  • nakładamy sporą ilość konfitury z czerwonej cebuli
Całość można podrasować jeszcze miodowym dressingiem (2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka miodu, sól i pieprz), ale i bez niego bajgle smakują fantastycznie!


   


Wypróbujcie ich także np. z kremowym serkiem naturalnym, wędzonym łososiem i rukolą oraz stekiem, mixem sałat, chrupiącym boczkiem i sadzonym jajkiem lub wieloma innymi niezwykłymi dodatkami! Ogranicza Was tylko wyobraźnia, no i może domowy budżet. :D

Kurczak w sezamowej panierce świetnie będzie smakował z ziemniakami czy batatami, a konfiturę z czerwonej cebuli możecie dodawać dosłownie do wszystkiego! Wypróbujcie koniecznie - smacznego kochani! :)




2 komentarze:

  1. Ależ u Ciebie pysznie .... Zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :* przyszła pora obiadowa, czas zjeść :D

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj