poniedziałek, 4 lipca 2016

Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem

Kruche ciasto jest wg mnie dość kapryśne i nie gości u mnie zbyt często, ale gdy już się pojawia, to najczęściej w wersji wytrawnej. Dziś propozycja na pyszny obiad lub kolację! :)





Uwielbiam pieczarki i bardzo lubię przygotowywać je na to coraz nowsze sposoby, dziś moja propozycja na smaczną tartę. Do pieczarek obowiązkowo cebula i trochę boczku do smaku - pycha! Kruche ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :)



Parmezanowe kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt klejące)
  • 50 g drobno startego parmezanu
  • 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej)
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła
  • 1-2 łyżki zimnej wody (w razie potrzeby)
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz starty parmezan. Masło kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Kilkoma szybkimi ruchami miksera mieszamy całość, by powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Następnie wbijamy jajko i całość ponownie miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki, jeśli natomiast zbyt suche to ok. 1-2 łyżki zimnej wody.



Z ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.

Farsz:
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 2 większe cebula (mogą być czerwone lub białe)
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz
Rozgrzewamy patelnię, boczek kroimy w większą kostkę i wrzucamy na nią, podsmażamy przez chwilę, by nabrał nieco koloru. Cebule kroimy w piórka i dorzucamy do boczku. Smażymy aż zmięknie. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli i boczku. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz 2 łyżeczkami tymianku. Przykrywamy na ok. 5 minut przykrywką. Farsz odkrywamy, mieszamy i podsmażamy do momentu odparowania całego płynu. Odstawiamy do wystygnięcia.




Masa jajeczna:
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 jajka
  • 50 g drobno startego cheddara
  • pieprz, chilli (lub inne ulubione przyprawy)
Do miseczki wlewamy jogurt oraz wbijamy jajka, do środka dodajemy także starty ser oraz przyprawy - u nas pieprz i spora ilość chilli, ale możecie doprawić masę także papryką słodką lub ulubionymi ziołami - całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :)





Parmezanowe kruche ciasto:

Ciasto wyjmujemy z lodówki i na stolnicy lub blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy je na grubość monety. Formę do tarty wykładam papierem do pieczenia i na wałku przenoszę na nią ciasto. Wyklejam ją i odcinam nadmiary nożem. Nakłuwam ciasto widelcem. Jeśli macie w domu groch, to możecie także wyłożyć tartę folią aluminiową na wierzchu i wrzucić na nią groch, tak by za bardzo nie wyrosła.









Pieczenie:
Temperatura - 190ºC
Czas - 15 minut

Po tym czasie tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.


Gdy ciasto będzie już zimne na środek wykładamy cały farsz, a wierzch polewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną.









Pieczenie:
Temperatura - 170ºC
Czas - ok. 25 minut - do momentu aż masa zetnie się i spęcznieje


Po wyjęciu z piekarnika tarta powinna lekko przestygnąć. Kroi się łatwo i nie rozpada się. Swoją podałam z prostą sałatką z ulubioną sałatą i pomidorami. Smacznego! :)


 

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie, jest naprawdę smaczna :)

      Usuń
  2. Pycha! Jestem wegetarianką, więc wypróbuję wersję bez boczku, ale jestem pewna, że i tak będzie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczek to tylko drobny dodatek, bez niego też będzie super :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj