sobota, 16 lipca 2016

Ekspresowe zielone curry z kurczaka

Wraz z Dominikiem bardzo lubimy potrawy proste, szybkie, do których można dodać ryż, takie jest też to aromatyczne i ekspresowe zielone curry - polecam! :)



Do przyrządzenia tych pyszności należałoby użyć świeżych składników, czyli trawy cytrynowej, galangalu, kolendry, limonki, zielonych papryczek chilli i utrzeć własną tajską zieloną pastę curry, byłoby na pewno mega aromatycznie, ale czasami potrzebne są szybkie i proste rozwiązania, których jestem zwolenniczką. To curry powstało na bazie gotowej, kupionej pasty i wierzcie mi, jest pyszne, nie brakuje mi niezwykłego aromatu i ostrego smaku. A wszystko zwieńczone mleczkiem kokosowym... pycha. :)



Zielone curry:
  • 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek)
  • 200 g mieszanki warzyw orientalnych
  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
  • 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę dobry skład)
  • 1 dymka lub zwykła cebula średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • olej kokosowy lub sezamowy do smażenia
  • sól i pieprz
Kurczaka myjemy, usuwamy wszystkie chrząstki i tłuszcz oraz kroimy na mniejsze kawałki. Dymkę/cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Na głębszej patelni z przykryciem rozgrzewamy odrobinę oleju, a następnie wrzucamy na niego mieszankę warzyw, podsmażamy do miękkości i odkładamy na bok.


Na patelni ponownie rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę oraz czosnek, podsmażamy do miękkości. Dorzucamy pastę curry i chwilę przesmażamy. Do całości dorzucamy kurczaka, solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie obtaczamy w paście.


Gdy kurczak nabierze już koloru dodajemy do niego warzywa i całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Próbujemy i ewentualnie dodajemy pieprz i sól. Gotowe!



Danie może nie jest najpiękniejsze, oczywiście można podać je z ładnie ułożonym ryżem, ale gdy człowiek jest głodny liczy się czas i smak, a wygląd już nieco mniej. ;)
 
Curry zazwyczaj podaję z ryżem basmati, ale możecie użyć także kus-kusu lub innego ulubionego rodzaju ryżu lub kaszy. Szybko, prosto i smacznie - to lubię i polecam! Smacznego! :)



2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj