wtorek, 21 czerwca 2016

Zupa pomidorowa z serowymi grzankami

Dacie wiarę, że Dominik nie lubi pomidorowej? Postanowiłam przekonać go do zmiany zdania tym przepisem. :)
 


Zupa pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych przez Polaków zup. Kochają ją dzieci i dorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! :)



Zupa pomidorowa:
  • 2 duże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć także porcji rosołowej)
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 200 g mrożonej włoszczyzny w paskach (może być też świeża)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bulionetka drobiowa (opcjonalnie)
  • ok. 1,5 l passaty pomidorowej (może być też ok. 1,5 kg świeżych pomidorów przesmażonych wcześniej na oliwie z oliwek)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 150 ml śmietanki kremówki (30%)
  • sól i pieprz
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym.


Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką grilla
Czas - 30 minut

Kurczak powinien być ładnie zrumieniony z góry, dzięki temu bulion będzie miał odpowiedni kolor. Pamiętajcie - jeśli mięso nie ma koloru, to nie ma i smaku! :)


Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i każdą część opalamy nad ogniem. Następnie cebulę drobno kroimy, czosnek obieramy z łupin, marchewkę obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Seler naciowy myjemy i kroimy drobno.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek, marchew, włoszczyznę i wszystkie zioła. Całość przesmażamy do czasu aż warzywa się zezłocą.


Następnie dorzucamy upieczonego wcześniej kurczaka. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody, tak by woda zakryła kurczaka. Dodajemy sól i pieprz i zagotowujemy, zbieramy osad i następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 minut.
 




Po tym czasie bulion zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia przed odcedzeniem. Odcedzamy go, próbujemy i doprawiamy według własnej potrzeby. Jeśli wydaje się za mało mięsny w smaku, możecie dorzucić 1 bulionetkę drobiową i zagotować całość przed dodaniem passaty.


Do bulionu dolewamy passatę i całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do śmietanki dodajemy ok. 3 łyżki zupy, by ją zahartować, a następnie wlewamy do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso odcedzone z bulionu i pokrojoną w plastry marchew. Całość gotujemy ok. 10 minut. Gotowe! :)

 

Zupę można podać klasycznie z makaronem, ja najbardziej lubię jeść ją ze świderkami, ale ponieważ Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo smacznie - polecam!

Grzanki czosnkowo-serowe:
  • 4 kromki pszennego chleba
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50-60 g sera np. gouda, cheddar, mozzarella do posypania
Chleb wkładamy do tostera i opiekamy na chrupko lub wkładamy na kilka minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika, by stało się chrupiące. Tak opieczone pieczywo nacieramy czosnkiem, a następnie posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika.



Pieczenie:
Temperatura - 200ºC z funkcją grilla
Czas - ok. 3-5 minut, by ser się roztopił

Grzanki można pokroić na mniejsze części i wrzucić do zupy lub jeść normalnie, by nie straciły na chrupkości.
  

Jeśli lubicie pomidorową inaczej, to zachęcam także do wypróbowania mozzarelli zamiast makaronu. Wystarczy pokroić mozzarellę na mniejsze kawałki i wrzucić ją na dno miseczki, a następnie zalać ją ciepłą zupą - serowo-pomidorowe niebo w gębie gwarantowane! :)


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam pomidorową, ale jednak wegetariańską ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można przyrządzić ją tylko na passacie, taką też bardzo lubię :)

      Usuń
  2. Grzaneczki jak do cebulowej, pychaaa
    U mnie też dziś pomidorówka, dzieci uwielbiają 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze jakieś urozmaicenie tradycyjnej zupy 😊 pomidorowa jest najlepsza ❤

      Usuń
  3. A wiesz, że z selerem naciowym jeszcze nie próbowałam?? Jakoś nie było okazji :)
    Pyszna zupka, może w tym tygodniu wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Seler naciowy bardzo lubi się z pomidorami :) dziękuję i życzę smacznego! :*

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj