16 czerwca 2016

Pasta jajeczna z awokado



Awokado jest bardzo zdrowe, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie krwi, do tego również świetnie smakuje. Rozgniecione i połączone z jajkiem stanowi cudowną pastę, którą uwielbiam jadać z przypieczonym w tosterze pieczywem. Idealne śniadanie lub lekka i smaczna kolacja. 😉

Pasta z awokado:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ok. 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • sól i pieprz
Jajka wkładamy do wody, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Gdy woda zawrze odliczamy 8 minut. Po tym czasie jajka wystawiamy, płuczemy w zimnej wodzie i obieramy. Kroimy je w dość drobną kostkę i wrzucamy do miseczki.

Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki i łyżką wyjmujemy miąższ. Rozgniatamy go widelcem, skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Następnie dorzucamy jajka oraz majonez. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotowe!



Ja najbardziej lubię nakładać tę pastę na jeszcze ciepłe grzanki, które wyskoczyły z tostera. Cudownie jedwabista pasta świetnie kontrastuje z chrupiącym pieczywem - zdrowo i smacznie - bardzo polecam! 😊


Wydrukuj

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam pasty z awokado. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię awokado i pastę jajeczną. Czas połączyć ze sobą te dwa składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, to naprawdę smaczne połączenie 😊

      Usuń
  3. Jak będę ją robiła, to oczywiście dodam więcej czosnku :P Pasty na awokado zawsze w cenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ śmiało, czosnek jest pycha, więc można dodać zdecydowanie więcej :)

      Usuń
  4. wspaniała pasta! uwielbiam ją! Choć ostatnio avokado podbija moje serce we wszystkim i samodzielnie też ;)

    pozdrawiam ciepło
    Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki 😊 awokado jest pyszne i zdrowe, więc można zajadać 😋

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger