poniedziałek, 20 czerwca 2016

Kompot z truskawek i rabarbaru

Dziś przepis na pyszny i orzeźwiający kompot z soczyście czerwonych truskawek i kwaskowatego rabarbaru! :)


Sezon truskawkowy już powoli dobiega końca, ale na blogu musiał pojawić się przepis na ten pyszny kompot. Jego intensywny kolor sprawia, że aż cieszy mi się buzia. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu lub drożdżowego placka. Pychotka! :)


Kompot:
  • 600 g truskawek (mogą być także mrożone)
  • 250 g rabarbaru
  • 5 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią (może być mniej jeśli wolicie mniej słodkie napoje)
  • 1 litr wody
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i wkładamy do garnka. Rabarbar myjemy, obcinamy końce i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki i dosypujemy do truskawek. Owoce zasypujemy cukrem, dorzucamy anyż i goździki. Całość zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15-20 minut.


Po ugotowaniu kompot możecie odcedzić, jeśli jednak tak jak ja lubicie kompot z owocami, to wystarczy go ostudzić i przelać do dzbanka. Soczyście czerwony, orzeźwiający i pyszny! :)
 



4 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj