9 czerwca 2016

Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami


W domu rodzinnym moja Mama dość często przygotowywała gulasz, ale ja nie byłam zbyt wielką fanką tego dania. Niedawno po raz pierwszy ośmieliłam się przygotować gulasz wołowy po swojemu i przyznam, że teraz nie wiem czemu wcześniej nie zajadałam się tą potrawą?! Dlatego właśnie zdecydowałam się poeksperymentować i przygotować także gulasz wieprzowy, dodałam kilka sprawdzonych składników i wyszło pysznie! Polecam! 😊


Gulasz wieprzowy:
  • 500g mięsa wieprzowego z łopatki (może być każde inne, które lubicie i nadaje się na gulasz)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki (u mnie żółta i czerwona)
  • 250g pieczarek
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki chilli  
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej kokosowy do smażenia
Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Papryki kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cieńsze paski. Na patelni rozgrzewamy ok. 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią cebulę.

Gdy cebula lekko się zeszkli dorzucamy czosnek i przesmażamy chwilę. Następnie na patelnię wędruje papryka i gdy lekko zmięknie, pieczarki. Wszystko smażymy do momentu, gdy warzywa będę miękkie, a następnie przekładamy je do miseczki i odstawiamy na bok.

Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy ok. 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy mięso obsypane 2 łyżkami mąki. Solimy i pieprzymy i przesmażamy do uzyskania ładnego koloru.

Na patelnię dorzucamy warzywa oraz pokrojone w paski suszone pomidory. Wszystko podsmażamy chwilę, a następnie wlewamy szklankę czerwonego wina i zagotowujemy w tym samym czasie zeskrobując z dna resztki, które do niego przywarły. Następnie wlewamy na patelnię bulion i zagotowujemy, a po tym szklankę passaty pomidorowej i przecier. Wszystko doprowadzamy do wrzenia.


Gdy gulasz będzie już bulgotał dodajemy wszystkie przyprawy i zioła, cukier, sól, pieprz i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut, do czasu, gdy mięso zmięknie, a wszystkie smaki się połączą.


Gulasz podaję z pełnoziarnistym makaronem penne, ale możecie podać go także do placków ziemniaczanych, z ziemniakami czy ryżem. Smacznego! :)


Wydrukuj

7 komentarzy:

  1. Tajemnicą dobrego gulaszu są aromatyczne składniki. Pyszny gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana 😘 te suszone pomidory dopełniły dzieła, naprawdę ❤

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie :D Będzie trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i oczywiście polecam - szybko się przygotowuje i jest naprawdę pycha 😁

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie :D Będzie trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś ochoty na gulasz. A mogę wiedzieć ile zajęło Ci jego przygotowanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkowity czas wraz z wcześniejszym pokrojeniem warzyw to ok. 45-50 minut. ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger