niedziela, 26 czerwca 2016

Dżem truskawkowy z wanilią

Truskawki już powoli znikają z bazarów i sklepów, więc to ostatnia szansa, by zrobić ten pyszny dżem.
 


Moja mama zawsze robiła domowy dżem - truskawkowy, agrestowy, porzeczkowy, dzięki czemu zawsze mogłam się cieszyć smakiem domowych przetworów. Gdy zamieszkałam z Dominikiem postanowiłam, że ja też co roku będę robić własne dżemy, bo naleśniki i grzanki nie smakują lepiej niż z przetworami, które wyszły spod naszych rąk. Ten dżem jest pyszny, nieprzesadnie słodki, silnie pachnący wanilią, w konsystencji przypomina niemal marmoladę - pychotka! :)



Dżem z prawdziwą wanilią: 
  • 2 kg odszypułkowanych truskawek 
  • 2 opakowania cukru żelującego np. Konfitur-fix, Żel-fix
  • sok z połowy cytryny + skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 laski wanilii
  • 0,5 kg cukru
Odszypułkowane truskawki wkładamy do dużego garnka z szerokim dnem, rozdrabniamy według uznania, wsypujemy cukier oraz dodajemy wyskrobane nasionka z wanilii i strąki, które zawierają mnóstwo aromatu oraz sok i skórkę otartą z połowy cytryny (dzięki niej dżem zachowuje ładny kolor owoców).


Truskawki ustawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy cały czas mieszając, gdy dżem zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy całość ok. 30 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie truskawki zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia na noc.


Dżem można przygotować następnego dnia, ale ja pozwalam mu odstać jeszcze dobę, by nabrał odpowiedniego aromatu. Po 48 h truskawki wstawiam na ogień i zagotowuję, dodaję cukier żelujący, gotuję ok. 1-3 minuty i zestawiam z ognia. Jeśli pojawia się piana, to mieszamy dopóki nie zniknie. Jeśli jej nie ma, to dżem możemy od razu przekładać do wyparzonych słoiczków.
 

Dżem przelewam do słoiczków chochelką usuwając w międzyczasie wygotowane strąki wanilii. Każdy słoiczek dokładnie wycieram, zakręcam i stawiam do góry dnem na lnianej ściereczce. Gdy słoiczki wystygną odwracam je i wkładam do lodówki. Z podanej ilości wychodzi ok. 4 pół litrowych słoiczków i 2 słoiczki po ok. 250g.


#Przydatne info:

Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały. Piekarnik powinien być rozgrzany do 100ºC, przetwory pasteryzujemy w tej temperaturze przez ok. godzinę, po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim dżemy do całkowitego wystygnięcia.

Dżem jest bardzo aromatyczny, daje się wyczuć wanilię, konsystencją przypomina niemal marmoladę. Oczywiście można przygotować go bez dodatku cukru żelującego, ale ja cenię proste i szybkie rozwiązania. Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Połączenie truskawki z wanilią uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) idealnie się uzupełniają <3

      Usuń
  2. Uwielbiam dżem truskawkowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten z wanilią jest jeszcze lepszy niż zwykły 😊

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj