wtorek, 28 czerwca 2016

Cytrynowe ciasteczka owsiane

Od czasu, gdy zaopatrzyłam się w śliczne puszki do ich przechowywania, w domu muszą być jakieś ciacha - tym razem cytrynowe. :)


Uwielbiam podjadać między posiłkami, staram się, by częściej były to owoce niż słodkości, ale czasami nie potrafię się powstrzymać... wtedy przydają się takie ciasteczka awaryjne, które zawsze grzecznie czekają na nas w puszce. Te są cudownie cytrynowe i "mięsiste" tzn. takie, że jak zjem 2, to w zupełności mi wystarczy. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej i masła, jest w nich trochę cukru, który śmiało można zastąpić stewią lub miodem, a masło olejem kokosowym - wtedy ciastka będą jeszcze bardziej fit. :)



Cytrynowe ciastka owsiane:
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej (lub oleju kokosowego)
  • 85 g brązowego cukru (można zastąpić stewią lub dodać mniej i resztę dosłodzić miodem)
  • 150 g płatków owsianych
  • 170 g mąki pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)

Do miseczki wkładamy masło i dodajemy cukier, całość ubijamy mikserem do powstania jasnej masy. Cały czas ucierając dodajemy jajka. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i kardamon (dodaję go, bo lubię jego delikatnie eukaliptusowy aromat, ale możecie dodać inną ulubioną przyprawę). Gdy składniki się połączą dodajemy płatki owsiane, skórkę i sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy.


Formujemy kulki wielkości małej mandarynki lub mniejsze, jeśli wolicie mniejsze ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy palcami. Z podanej ilości wychodzi ok 14-15 dużych ciasteczek.









Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - ok. 16-18 minut

Ciasteczka są gotowe, gdy lekko się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce. 
 

Są naprawdę solidne, 1-2 ciacha na pewno zaspokoją Waszą potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, a nie spowodują nadmiernych wyrzutów sumienia. Są miękkie i lekko wilgotne - idealne do lemoniady lub mrożonej herbaty z dodatkiem cytryny, która dodatkowo uwydatni ich aromat. Smacznego! :)
 

 

4 komentarze:

  1. Pyszne ciasteczka. I dzięki cytrynie aromatyczne. Lubię takie zapachy w słodkościach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 😘 też bardzo lubię aromat cytrusów w wypiekach 😊

      Usuń
  2. Superowe! Już gotowe! Pachną i smakują! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, dopiero teraz zobaczyłam komentarz - niezmiernie mi miło! Cieszę się, że smakowały :) pozdrawiam!

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj