piątek, 13 maja 2016

Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan

Przepis dla fanów indyjskiej kuchni i niecodziennych smaków. Chlebek naan i kokosowy ryż powstał dzięki inspiracji przepisami Nigelli Lawson. :)



Buszując po Internecie znalazłam tysiące różnych przepisów na tego kurczaka, w końcu postanowiłam, że, jak zwykle zresztą, zrobię go po swojemu. Wyszedł delikatny, soczysty i bardzo ciekawy w smaku. Dzieła dopełnił aromatyczny kokosowy ryż basmati i cudowny chlebek naan. Mniam! :)



Marynata do kurczaka:
  • ok. 600 g piersi z kurczaka
  • 1 duży jogurt naturalny lub grecki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 dymka
  • sok z połowy limonki
  • 3 łyżeczki przyprawy tikka masala (gotowa mieszanka dostępna na TEJ stronie)
  • 1 łyżeczka chilli
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • ok. 1/3 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu. Kroimy go w sporą kostkę. Przekładamy do miski z pokrywką, dodajemy do niego jogurt, sok z limonki, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną drobno dymkę. Dodajemy wszystkie przyprawy, sól i pieprz do smaku i odrobinę czerwonego barwnika spożywczego, jeśli chcecie, by danie miało bardzo intensywny kolor.



Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kurczak powinien marynować się co najmniej 2 h, a najlepiej, by został w marynacie przez całą noc.

Sos: 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżeczka przyprawy tikka masala
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy, z miseczki z marynatą wyjmujemy wszystkie kawałki kurczaka starając się, by nie wlać na patelnię sosu jogurtowego. Podsmażamy do uzyskania odpowiedniego koloru i przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok.


Na tę samą patelnię wlewamy bulion, całość zagotowujemy. Następnie wlewamy passatę pomidorową, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do miseczki, w której marynowaliśmy kurczaka, w której została reszta jogurtu i przyprawm dodajemy odrobinę sosu pomidorowego, by jogurt nie rozwarstwił się w sosie na patelni.

Następnie do sosu dolewamy pozostałości z marynaty i zagotowujemy całość. Ponownie do śmietanki wlewamy odrobinę sosu, mieszamy i wlewamy zahartowaną śmietankę do sosu. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przyprawę tikka masala, cukier oraz sól i pieprz do smaku.

Na patelnię przesypujemy kurczaka. Sos zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, a następnie 5 minut bez przykrycia.


Ryż kokosowy:
  •  200 g ryżu basmati (może być zwykły)
  • 1 dymka
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • sól
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • sok z limonki do smaku
  • woda w razie potrzeby
Od dymki odcinamy szczypior, a cebulkę drobno siekamy. Do rondla z szerszym dnem wlewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy cebulkę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż, mieszamy wszystko, by drobinki ryżu pokryły się tłuszczem.


Ryż zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy sól do smaku oraz ok. pół łyżeczki brązowego cukru. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut mieszając często.

Ryż powinien wchłonąć cały płyn, dlatego pilnujcie go i często mieszajcie, a gdy wchłonie już niemal całe mleczko kokosowe możecie dodać odrobinę wody (jeśli ryż będzie jeszcze twardy).


 Chlebek naan:
  • 500 g mąki
  • ok. 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki czarnuszki lub sezamu 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
Mąkę przesiewamy do sporej miski, a w środku robimy dołek. W garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej.

Do mąki dodajemy drożdże, sezam lub czarnuszkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt, jajko, olej oraz ok. 250 ml mleka i dokładnie mieszamy. Reszta mleka powinna posłużyć Wam w przypadku, gdy ciasto jest zbyt suche.










Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i ugniatamy przez ok. 5 minut, by stało się gładkie i elastyczne. Dużą miskę smarujemy olejem i wkładamy do niej wyrobione ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej 1-1,5 h. 

Na dnie piekarnika układamy blaszkę wypełnioną wodą lub naczynie żaroodporne z wodą, sprawi to, że chlebek nie będzie wysychał, pozostanie miękki i delikatny.

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wyrabiamy przez chwilę, następnie dzielimy na 10 równych kulek. Każdą z nich spłaszczamy i formujemy z nich łezkę. 





 


Przed pieczeniem blachę smarujemy tłuszczem np. olejem koksowym i układamy na najwyższej półce piekarnika. Na raz pieczemy ok. 2-3 chlebki - w zależności od wielkości blachy. 

Pieczenie: 
Temperatura - 200ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 10-12 minut

Po wyjęciu z piekarnika chlebki układamy na talerzu i przykrywamy ściereczką, by nie wyschły.

Ostrość kurczaka jest równoważona przez aromatyczny kokosowy ryż, a resztki sosu możecie wyjeść maczając w nim mięciutki chlebek naan. Pycha! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj