środa, 18 maja 2016

Kanelbullar - bułeczki cynamonowe

Przepis znaleziony lata temu w czeluściach Internetu i dopasowany do własnych potrzeb, jak zawsze zresztą. ;)



Dziś kolejna szwedzka inspiracja. Tym razem są to wyśmienite i niezwykle aromatyczne bułeczki cynamonowe. Będą smakowały nawet tym, którzy nie są wielkimi miłośnikami cynamonu. Poza tym nie można im się oprzeć, podczas pieczenia rozsiewają po domu tak niesamowity zapach, że najczęściej zajadam się jeszcze ciepłymi bułeczkami popijając kawę zbożową - mniam! :)


 Nadzienie:
  • 65 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Masło wyjmujemy z lodówki, by zmiękło. Do miseczki wsypujemy cukier i cynamon. Mieszamy i odstawiamy na bok.


Bułeczki cynamonowe:
  • 250 ml mleka
  • 75 g masła roztopionego
  • 12 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 500 g mąki
  • 90 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko do posmarowania
  • kilka szczypt cukru
Mleko podgrzewamy w rondelku, by było letnie. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy na bok.

Jeśli używacie drożdży suchych postępujcie w ten sposób:

Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą, kardamonem i cynamonem. Następnie wlewamy mleko i ugniatamy ciasto pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 minut, by stało się gładkie i elastyczne.


Jeśli używacie drożdży świeżych postępujcie w ten sposób:

W szklance mieszamy drożdże z łyżką cukru i 3-4 łyżkami mleka. Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wlewamy do niego rozrobione drożdże. Przykrywamy całość ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże mogły zacząć pracować. Gdy drożdże spęcznieją dodajemy resztę mleka, sól, cukier, kardamon i cynamon. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając tłuszcz. Ugniatamy całość przez ok. 10 minut, by stało się gładkie i elastyczne.


Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2h do podwojenia objętości.
 
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, wyrabiamy chwilę i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.










Ciasto smarujemy miękkim masłem, następnie równomiernie posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Następnie zawijamy je wzdłuż dłuższego boku i dociskamy delikatnie na całej długości. Roladę kroimy na kawałki o grubości ok. 2-3 cm.




Krążki ciasta układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą rozbełtanym jajkiem i posypujemy odrobiną cukru.



Pieczenie: 
Temperatura - 220ºC
Czas - ok. 8-10 minut do uzyskania ładnego koloru

Pilnujcie bułeczek, gdyż pieką się bardzo krótko i wystarczy dosłownie minuta za dużo, by się przypaliły.



Lukier: 
  • 4 łyżki mleka
  • ok. 12-14 łyżek cukru pudru
W miseczce mieszamy mleko i cukier do uzyskania jednolitej konsystencji.



Jeszcze ciepłe bułeczki polewamy lukrem. Przechowujemy przykryte ściereczką.

Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, podwieczorek i dodatek do ulubionej kawy - smacznego! :)





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam cynamon i chętnie bym zjadła takie bułeczki, obawiam się tylko, czy dam radę je wykonać. Cóż, muszę spróbować i nie tracić nadziei :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bardzo są pyszne i wbrew pozorom naprawdę nie są trudne do wykonania :) najważniejsze to, by użyć dobrych drożdży, a one wykonają resztę roboty za nas :)

      Usuń
    2. To w takim razie może się skuszę :).

      Usuń
  2. Idealny pomysł na weekendowe śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj