piątek, 20 maja 2016

Crumble - jabłko i banan pod kruszonką

Przepis zainspirowany klasycznym brytyjskim deserem. W mojej wersji pojawił się też ukochany banan. :)



Crumble to nic innego jak owoce zapiekane pod naszą rodzimą kruszonką. Wariantów jest mnóstwo - z rabarbarem, truskawkami, śliwkami... jednak moją ulubioną jest wersja jabłkowo-bananowa. Jest smacznie i całkiem zdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej "fit" możecie użyć mielonych migdałów lub orzechów laskowych zamiast mąki. Deser szybki, prosty i naprawdę wyśmienity. :)
  

#Jak nie marnować jedzenia:

Ten deser to propozycja idealna, gdy np. na parapecie zalegają Wam już nie pierwszej świeżości pomarszczone jabłuszka i pociemniałe banany. Nie ważcie się ich wyrzucać (!) - lepiej zróbcie te pyszności.

Crumble można przygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;)

To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką, dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku leniuchów, które często chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego".



Nadzienie:
  • 1 kg jabłek (raczej skłaniałabym się ku średnio-miękkim odmianom)
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, owoce obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Banany kroimy w plasterki. Owoce wsypujemy do naczynia żaroodpornego i mieszamy, posypujemy łyżeczką cukru z wanilią.









Kruszonka:
  • 100 g zimnego masła
  • 10 łyżek mąki lub zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru z wanilią (może być też brązowy)
  • garść ziaren słonecznika lub innych ulubionych ziaren (opcjonalnie)

Masło kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki, do której wsypujemy mąkę (lub zmielone migdały/orzechy) oraz cukier. Całość rozcieramy w dłoniach, by powstała mieszanka przypominająca mokry piasek.










Owoce posypujemy równomiernie przygotowaną kruszonką. Ja bardzo lubię, gdy na wierzchu kruszonki podpieka się słonecznik, dlatego całość posypuję garścią ziaren. Możecie użyć także orzechów laskowych, płatków migdałów, a nawet wiórków kokosowych - wybierzcie to, co lubicie najbardziej.



Pieczenie:
Temperatura - 180ºC
Czas - 40-45 minut, do czasu, gdy wierzch ładnie zbrązowieje, a owoce będą "bulgotać"


Po wystudzeniu deser przechowujcie pod przykryciem w lodówce.

Crumble smakuje wybornie bez żadnych dodatków, ale jeśli możecie pozwolić sobie na nieco więcej, to do jeszcze ciepłego deseru dodajcie gałkę lodów waniliowych - niebo w gębie! :)

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj