6 maja 2016

Chrupiący kurczak w pikantnej panierce



Przepis, który zaoszczędza czas, ale nie oszczędza na smaku. Jeśli lubicie kurczaka, to w tej wersji przypadnie Wam do gustu chrupiąca panierka, która jest po prostu mniam! Szybki, prosty i smaczny obiad. 😊

Chrupiący kurczak:
  • ok. 600g piersi z kurczaka
  • 1-2 jajka (w zależności od wielkości)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (polenty)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
Kurczaka pozbawiamy wszystkich chrząstek i tłuszczu. Każdą pierś kroimy na pół, następnie grubszą jej część kroimy w poprzek na pół. Piersi układamy na desce, przykrywamy folią spożywczą lub zwykłą torebką śniadaniową i rozbijamy dość cienko. Następnie każdą część doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem.

 
Potrzebne będą 4 talerze: na jeden wsypujemy mąkę pszenną, na drugim rozbijamy jajka, na trzecim mieszamy ze sobą mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą oraz bułkę tartą i wszystkie przyprawy.  Każdą pierś przyprawioną solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w mieszance z ostatniego talerza. Na ostatnim talerzu układamy gotowe zapanierowane kotlety.


Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowany kurczak smakuje świetnie z każdymi dodatkami - frytkami, ziemniakami w mundurkach czy ryżem. My zjedliśmy go z mieszanką warzyw na patelnię oraz jogurtowym sosem. Pycha - polecam! 😊


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger