14 maja 2016

Batony muesli z masłem orzechowym i dżemem



Masło orzechowe to jeden z moich ukochanych produktów. Kocham je od pierwszego gryza, gdy miałam jakieś 11-12 lat. Wtedy zajadałam się nim dzięki przesyłce, którą moja Babcia otrzymała od znajomego z USA, dziś jest dostępne w niemal każdym sklepie, co sprawia, że nie mogę się mu oprzeć, mimo uczulenia na orzechy. Połączenie masła orzechowego i dżemu porzeczkowego to amerykański klasyk. Amerykanie mają bzika na punkcie tego duetu smaków i pomyślałam, że warto je zastosować w tym przepisie. 😉

Batony przygotowałam w formie o wymiarach 25 x 35 cm.

Batony:
  • 200g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 200g płatków owsianych
  • 175g ziaren słonecznika 
  • 50g sezamu
  • 100g migdałów pokrojonych drobno
  • 50g żurawiny
  • 100g rodzynek
  • szczypta soli
  • kilka łyżek dżemu lub marmolady o kwaskowatym smaku
Do rondelka wrzucamy masło oraz cukier. Gdy masło i cukier się rozpuszczą dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Studzimy.



Ziarna, płatki i suszone owoce mieszamy w miseczce. Całość przesypujemy do garnka i mieszamy z masą maślaną-orzechową. Mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy.


Pieczenie:
Temperatura - 160ºC
Czas - ok. 30-35 minut

Po wyjęciu z piekarnika batony chwilę studzimy i jeszcze ciepłe smarujemy dżemem na wierzchu, a następnie kroimy na 12 części. Pozostawiamy do wystygnięcia.



Batony przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Przydatne info:

Batony mogą się nieco kruszyć, ale i tak smakują fantastycznie. Gdy zostanie Wam dużo okruchów, a tak jak ja nie lubicie marnować jedzenia, to zbierzcie je razem i użyjcie jako granoli do mleka - mniam!

Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger