wtorek, 5 kwietnia 2016

Placuszki z jabłkiem i serkiem naturalnym

Ten przepis to wynik eksperymentu z kolejnym owocem w plackach - wyszło pysznie. ;)



Przez te kilka wpisów zdążyliście się już chyba domyślić, że uwielbiam placki, naleśniki etc., więc będzie ich na tym blogu sporo. Wczoraj odwiedziła mnie moja Madzia, którą możecie znać z bloga Skin Therapy 22, a gdy wpada Madzia, to na śniadanie zawsze są placki. Jadła już kilka wersji, więc by jej nie zanudzić wypróbowuje na niej nowe smaki. Mam nadzieję, że nie ma mi tego za złe. :)

 Placuszki z jabłkiem i serkiem naturalnym:
  • 3 jabłka starte na tarce z grubym oczkiem (mogą być nieobrane, jeśli skórka Wam nie przeszkadza)
  • 3 duże jajka
  • 200g serka naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy)
Jabłka ścieramy w misce, nie martwcie się nadmiarem soku, zapewni placuszkom smak i wilgotność. Następnie dodajemy do nich serek oraz jajka, ekstrakt i cukier. Wszystko mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. I gotowe! Proste, prawda? ;)


Placki smażymy na oleju, ja używam kokosowego, gdyż jest bardzo zdrowy. Podsmażamy je ok. 2 minuty z każdej strony, by nabrały złoto-brązowego koloru. Ja podałam je z marmoladą z dzikiej róży, ale same także smakują dobrze. Możecie oprószyć je także cukrem pudrem. Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj