sobota, 9 kwietnia 2016

Pieguski z polentą

Inspiracją do zrobienia tych ciasteczek był TEN przepis z bloga Moje Wypieki. :)


Nie cierpię marnować jedzenia, więc gdy w lodówce zostały mi żółtka po pieczeniu bez postanowiłam, że do czegoś trzeba je wykorzystać. Tak powstały te ciasteczka i bez pudła muszę stwierdzić, że to najlepsze pieguski jakie jadłam w życiu! Naprawdę przepyszne. :)

#Jak nie marnować jedzenia:

Gdy zrobiliście bezy i zostały Wam niewykorzystane żółtka, to zawsze warto przewertować internet w poszukiwaniu przepisów, które pomogą Wam nie marnować jedzenia. Ten przepis jest jedną z propozycji na wykorzystanie żółtek. :)


Pieguski:
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (polenta)
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie*
  • 2 łyżki masła orzechowego - opcjonalnie*
  • ok. 100 g czekolady, pokrojonej na drobne kawałki
  • ok. 3/4 szklanki rodzynków, żurawiny, orzechów

Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać -  sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut, by je schłodzić. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka spłaszczamy silikonową łopatką. Z podanej porcji wychodzi ok. 45 ciasteczek.



Pieczenie:

Temperatura - 180 ºC z termoobiegiem
Czas - ok. 12-15 minut, aż boki ciasteczek się przypieką

Po pieczeniu ciasteczka studzimy na kratce.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz kilka słów na temat przepisu - z góry dziękuję! :)

Podobne posty:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj