24 kwietnia 2016

Mini serniczki orzechowo-czekoladowe


Uwielbiam masło orzechowe i gdy widzę jakiś przepis z jego użyciem, to wiem, że muszę spróbować. Bardzo lubię łączyć je z bananami lub, tak jak Amerykanie, z dżemem, ale z czekoladą smakuje równie dobrze. Poza tym małe porcje sprawiają, że te serniczki przyjemnie się je i dodatkowo cieszą oko.

Spód:
  • 200g krakersów (ja użyłam herbatników pełnoziarnistych)
  • 100g masła orzechowego
Krakersy lub herbatniki umieszczamy w woreczku z zamknięciem i kruszymy. Możemy do tego wykorzystać także malakser. Okruchy łączymy z masłem orzechowym. Mieszanka powinna mieć konsystencję mokrego piasku.


Do formy na muffinki wkładamy papilotki i do każdej wkładamy ok. 1 pełną łyżkę masy. Ugniatamy.


Z podanej ilości masy wystarczyło na 24 serniczki i zostało także na dekorację ich wierzchu. (Wszystko zależy od tego jak duża jest forma do muffinów)

Masa serowo-orzechowa:
  • 500g twarogu sernikowego
  • 2 duże jajka
  • 140g brązowego cukru
  • 180g masła orzechowego
  • 45ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
UWAGA - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki. Mieszamy krótko mikserem tylko do wymieszania wszystkich składników. Zbyt długie miksowanie może zbytnio napowietrzyć masę.
  
Masę przekładamy do papilotek z pokruszonymi ciastkami, pamiętając, by pozostawić miejsce na masę czekoladową na wierzchu.


Z podanej ilości masy wystarczyło mi na 24 mini serniczki.

Pieczenie:
Temperatura - 160ºC bez termoobiegu
Czas - 25-30 minut 

Serniczki mogą lekko wyrosnąć, ale po wystudzeniu opadną. Pieczemy je do czasu, gdy masa serowa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.


Polewa czekoladowa:
  • 55ml śmietany kremówki (30%)
  • 85g czekolady mlecznej (ja użyłam 100g, można użyć także gorzkiej)
  • 10g masła
  • szczypta soli
Do garnuszka wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Podgrzewamy niemal do zagotowania. Następnie do środka kruszymy czekoladę i dodajemy szczyptę soli. (Lubię podkreślić smak czekolady odrobiną soli)  Nie mieszamy! Czekamy ok. 2 minuty. Dopiero po tym czasie wszystko mieszamy.


Ciepłą polewę rozprowadzić po serniczkach. Wierzch ozdobić resztą pokruszonych ciasteczek i np. orzeszkami solonymi lub gruboziarnistą solą. Schłodzić w lodówce do stężenia polewy czekoladowej. Gotowe!

Z podanej ilości wystarczyło mi czekolady do przyozdobienia ok. 16 serniczków.

Smacznego!


Wydrukuj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cooking Monster , Blogger